Jozua Douglas’tan komik ve nefes kesici bir macera: “Korkunç İkizler”

Temmuz 5, 2018

Jozua Douglas’tan komik ve nefes kesici bir macera: “Korkunç İkizler”

Jozua Douglas‘ın yazdığı, Elly Hees’in resimlediği Korkunç İkizler, 10 ve üzeri yaş grubu için Hasan Türksel çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hollanda çocuk edebiyatının önemli isimlerinden, daha önce Can Çocuk’tan çıkan Korkunç Yüzme Antrenörü’yle tanıdığımız Jozua Douglas’ın inanılmaz komik ve müthiş sevilen serisi Türkiye’de okurla buluşmaya devam ediyor! Seriye ait diğer kitap Korkunç İkizler raflarda!

Max ve Lot sıradan ikizler değil! Lot müthiş bir rol yeteneğine sahip, Max ise harika şakalar konusunda uzman. Fakat anneleri Bayan De Leeuw bu durumdan pek hoşnut değil. Bakterilerden, pislikten, salgın hastalıklardan inanılmaz derecede korkuyor ve çocuklarının şakalarının kötü, iğrenç ve korkunç olduğunu düşünüyor. Ona kalsa bütün çocuklar baş belası! Oysa Max ve Lot’a göre şakaları dâhice ve zararsız… Ta ki babaları Bay De Leeuw’ın yanlışlıkla içtiği iksir sonucu başına gelen o felakete kadar! İkizlerin kaybedecek vakti yok, bir an önce sihirbaz Kranak Borovski’ye ulaşıp babalarını kurtarmanın bir yolunu bulmalılar!

Dışarıda oynamaları yasaktı, çünkü bahçe pisti.

İçeride de oynayamazlardı, çünkü o zaman ev kirlenirdi.

Havuza gidemezlerdi, çünkü su pisti.

Ev hayvanı edinemezlerdi, çünkü hayvanlar pisti. (Ve hastalık taşırlardı.)

Şeker yemeleri yasaktı, çünkü şeker sağlığa zararlıydı.

Eğlence parklarına gitmeleri yasaktı, çünkü o da sağlığa zararlıydı. (Ve pisti.)

Yapılacak ne kadar hoş şey varsa hepsi zararlıydı. (Ve pisti.)

Tadı güzel olan her şey buna dahildi. 

Açıkçası ikizlerin yalnızca koltukta uslu uslu oturmalarına izin vardı. Bu yüzden de Max ve Lot’un iyi çocuk olmaları neredeyse imkânsızdı. Ne yaparlarsa yapsınlar anneleri bunun neden yapılmaması gerektiğine dair sürekli bir bahane buluyordu. Onlara, davranışlarının neden korkunç, kötü ve katlanılmaz olduğunu açıklıyordu. Her koşulda cezalandırılacaksan, günün yarısından fazlasını odanda oturarak geçireceksen, o zaman bundan biraz olsun keyif almaya çalışmak en iyisiydi.

 

Jozua Douglas nehir kıyısında küçücük, mütevazı bir evde doğdu. Büyük büyükbabasının bir zamanlar İskoçya’da devasa bir şatoya sahip, ünlü bir şövalye olduğu düşünüldüğünde bu üzücü. Jozua şimdi Utrecht’te yaşıyor. Bir dönem yazdığı şiirlerle çok sayıda ödül kazandı. Artık yalnızca çocuklar için yazıyor. Kitapları Korkunç Yüzme Antrenörü, Korkunç İkizler ve Costa Banana serisi hem inanılmaz komik, hem de müthiş seviliyor. Jozua Douglas Costa Banana serisinin ilk kitabı Korkunç General ile De Pluim Van De Senaat Van De Nederlandse Kinderjury Ödülü‘nü kazandı. Bu kitap, DWDD isimli televizyon programında düzenlenen çocuk kitapları panelinde 2015 yılının en iyi çocuk kitaplarından biri olarak gösterildi. Yine aynı panel serinin ikinci kitabı Müthiş Ravi Ravioli’yi 2016 yılının en iyi çocuk kitaplarından biri olarak seçti. Müthiş Ravi Ravioli, 2017 yılında De Pluim Van De Senaat Ödülü’nü aldı. Jozua, yayınevimizden de çıkan diğer kitabı Korkunç Yüzme Antrenörü ile Hotze de Roos Ödülü’ne değer görüldü.

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2018)

Yorum yapın