John David Anderson’dan kozmik bir macera: Kaçak Yolcu

Kasım 29, 2022

John David Anderson’dan kozmik bir macera: Kaçak Yolcu

John David Anderson’ın “Kaçak Yolcu” adlı romanı, 13 ve üzeri yaş grubu için İpek Güneş Çıgay çevirisiyle Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Korkmayın, biz dostuz!” diyenden korkmalı asıl! 

Beklenmedik öyküleri olağanüstü kurgulara dönüştürme yeteneğiyle tanınan Amerikalı yazar John David Anderson, “İkarus Günlükleri” serisinin ilk halkası Kaçak Yolcu‘da ibreyi bu kez bilimkurgu türüne çeviriyor ve macera dolu bir uzay operasına imza atıyor.

Uzayın derinliklerinde, tehlikeli bir savaşın ortasında, “kaybettiklerini” arayan on üç yaşındaki bir çocuğun başına gelen akılalmaz olayları konu edinen kitap; savaş ve barış, dünya halklarının sorunları, teknolojinin geleceği, evrendeki yerimiz gibi derin mevzulara eğilerek yeni ufuklara dümen kırıyor. 

Genç okurları 2050’li yıllarda gezegeneler arasında geçen kovalamacalı bir serüvene buyur eden roman, bilimkurgu şaheseri pek çok filme ve kitaba yaptığı sayısız göndermeyle de güçlü anlatısını perçinliyor. 

Evrene hoş geldiniz. Genellikle berbat bir yerdir…

Leo, ağabeyi Gareth ve babası Dr. Fender’la birlikte uzun bir yolculuktadır. Tazı adlı uzay gemisinde, Güneş Sistemi’nin çok ötesinde, evrendeki en değerli kaynak olan ventasyumun izinde tam üç yıldır sürüklenmektedirler. Fakat yolculukları şiddetli bir patlamayla kesilir, çünkü Dünya ve Aykar gezegenlerinin başdüşmanı Djar İmparatorluğu, gemilerine hain bir saldırı düzenlemiştir. Leo, şimdi babasından ve ağabeyinden ayrı, uzayın bambaşka bir köşesine savrulur; üstelik kaderi de İkarus isimli bir korsan gemisinin ve onun tuhaf mürettebatının elindedir. Ailesine yeniden kavuşmak ve galaksiyi saran devasa savaştan canlı kurtulmak içinse yapabilecekleri çok sınırlıdır. 

Gidilmemesi gereken yerlere gitmek, belki de insanın doğasında vardı…

Bilimkurgu türünün tüm kodlarını başarıyla kullanan Kaçak Yolcu, yarattığı kozmik maceranın arka planında aile, aidiyet, kayıpla başa çıkma, cesaret edinme gibi manevi duygulara temas ederek, insanlarla karşı karşıya gelen dünyadışı varlıkların “eksik” yönlerini de gösteriyor. 

Okurların ellerinden düşüremeyecekleri bu katmanlı roman, hedefe giden yol zor hatta bazen imkânız bile olsa, asla pes etmemek gerektiğini hatırlatıyor.

Tadımlık>>>

John David Anderson

ABD Indianapolis’te doğdu ve büyüdü. Indianapolis Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı eğitimi aldı ve aynı alanda Illinois Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 2007’den beri çocuklar için yazıyor. Çikolata tutkunu olan yazar, muhteşem eşi ve iki kavgacı çocukla birlikte, Indiana’da yaşamını sürdürüyor. Bir oturuşta yedi top dondurma yiyemese de bunun kulağa müthiş bir fikir gibi geldiğini düşünüyor.

edebiyathaber.net (29 Kasım 2022)

Yorum yapın