Jack Kerouac ve Allen Ginsberg’den sevgi ve elbette sövgüyle!

Nisan 14, 2014

Jack Kerouac ve Allen Ginsberg’den sevgi ve elbette sövgüyle!

Mektuplar ön kapakBir kuşağa damgasını vuran ve ülkemizde de sıkı okur kitleleri bulunan Beat yazarlarından Jack Kerouac ve Allen Ginsberg’ün mektupları gün yüzüne çıkıyor.

Özellikle meşhur olmalarının öncesi ve sonrasındaki yıllara denk gelen mektuplarda, Kerouac ve Ginsberg’den son derece etkileyici itiraflar, paylaşımlar, o sıralarda yazdıkları kitapları hakkında birbirlerine yaptıkları yorumlar ve sert eleştiriler önemli bir yer kaplıyor. Elbette dönemin diğer önemli isimleri olan William Burroughs ve Neal Cassady gibi yazarlar da bu satırlarda karşımıza çıkıyor.

Bu kitapta Beat hareketinin kilit noktalarını izlemek mümkün, çünkü bu kapsamlı seçkideki birçok mektup ilk defa yayımlanıyor. Allen Ginsberg 1944 yılında Columbia Üniversitesi’nde öğrenciyken başlayan mektuplaşmalar, Jack Kerouac’ın 1969 yılındaki ölümünden kısa bir süre öncesine kadar devam etmişti.  Bu içten, çılgın, dürüst, bazen sevgi bazen de sövgü dolu mektuplar, yazarların ruhani keşiflerinin de eşsiz bir kaydı; derin, özel bir arkadaşlığın tarihe geçen sayfaları…

İthaki Yayınları, Bram Stoker’la başladığı Kalem ve Yaşam dizisine Jack Kerouac ve Allen Ginsberg ile devam ediyor. Beat kuşağının perde arkası, Seda Ersavcı’nın yetkin çevirisiyle raflardaki yerini aldı.

edebiyathaber.net (14 Nisan 2014)

Yorum yapın