İyi ol, zinde ol, esenlikle kal | Gamze Haklı Geray

Kasım 23, 2023

İyi ol, zinde ol, esenlikle kal | Gamze Haklı Geray

Esen kalmak, kendini, hayatı iyi yönetmek karmaşıklığa karşı duygusal ve zihinsel dengeyi sürdürme sanatı bir anlamda. Bu süreç içsel direnci güçlendirmeyi, stresle etkili şekilde başa çıkmayı ve genel esenliği artırmayı içerir. Konuyla ilgili bireysel uygulamalara değinen el kitabı niteliğinde özgün çalışmalara sık rastlamıyorum. Pek çoğu çeviri kitaplar. Sibel Yücesan, Esen Kal, İyi Yönet’te beden, zihin ve ruh sağlığını bütün olarak ele almayı ve bu alanlarda denge sağlamayı hedefleyen bir rehber metin kaleme almış. İlk wellbeing çalışma kitabı olarak geçiyor tanıtımında. Çalışan birey esenliğini nasıl koruyabilir? Kitabın ana meselesi bu. İyi ol, zinde ol, esenlikle kal izleğinde ilerliyor.

Bütünsel esenlik üç alanın birbirine entegre şekilde çalışmasını gerektirir. Bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlık arasındaki denge bireyin genel yaşam tatminini artırır. Yücesan kitabında kişisel bir hikâye anlatmış öncelikle. Kendiyle yüzleşmiş, deneyimlerini samimiyetle gözden geçirmiş, patikalardan nasıl geçtiğine dair ipuçlarını ve ruhunu onarma yöntemlerini paylaşmış. Bireysel gereksinimleri anlamanın, sınırlarımızı belirleme ve kendi bakımımıza türlü açılardan önem vermenin bütünsel esenliğin temel taşları olduğunu vurgulayan örnekler sunmuş. Kurumsal sağlık ve wellness konusunda kapsamlı zengin bir rehber ortaya çıkarmış. Okuru bilgilendirmekle kalmayıp aynı zamanda ona ilham vermeyi amaçlamış. Tükenmişliğin ayak sesleriyle başlayan kişisel içten bir yolculuk bu. Kitap dokuz bölüme, dokuz durağa ayrılmış. Arada,  düşünme ve uygulama molaları. Kitaptaki esenlik yolculuğu, alıştırmalar, testler, küçük notlar ve kolay okunur bölümlerle ilerliyor. Her alıştırmanın yavaş yavaş yapılması, üstünde düşünülmesi önemli. Yücesan kitabında metaforlardan yararlanmış, sol ve sağ beynin hayat mücadelesinde nasıl çarpıştığını, kaygılı stresli “düşünce kaydıraklarından” nasıl kurtulabileceğimizi, tuzaklardan nasıl çıkabileceğimizi anlatmış. İş yerinde enerjiyi aşağıya çeken yıkıcı duygularla başa çıkmanın zorluklarını dürüst biçimde dile getirmiş. Otuz iki yıllık yoğun iş deneyimini, fonksiyonel tıp ve wellness koçluğuyla, mindfulness eğitimlerinden edindiği yetkinliklerle harmanlamış. Aynı zamanda bir çiftçi de kendisi.

Esen kalmak ve iyi yönetmek süreklilik göstermesi beklenen bir süreç. Değişen yaşam koşullarına uyum sağlamak, bitmeyen stresle başa çıkmak ve gelişmeye açık olmak bütünsel esenliği sürdürmek için yapı taşları elbette ve de zahmetli. Ekiplerine liderlik edebilmek için önce sağlıklı bireysel bütüncül liderliği başarmak gerekiyor. Her birey kendi zindeliğinden sorumlu. Küçük adımlarla ilerlemek, kendimize nazik olmak, şefkat göstermek ve özümüzü keşfetmeye devam etmek böyle bir yaşamın anahtarları. Plazalarda hedef baskısı altında boğulmuş hisseden beyaz yakalı çalışanların Yücesan’ın kitabında yaşadıklarından bir şeyler bulabileceğini, minik yol gösterici yöntemlerin rehberliğinden epeyce yararlanacağını düşünüyorum.

Kaynak: Sibel Yücesan. Esen Kal İyi Yönet. Bütünsel Yaklaşım ile Esenlik Yolculuğu. Ceres Yayınları. 1. Basım, Şubat 2023

edebiyathaber.net (23 Kasım 2023)

Yorum yapın