İtalyan edebiyatının kayıp başyapıtı

Ağustos 15, 2022

İtalyan edebiyatının kayıp başyapıtı

Gianfranco Calligarich’in Kentte Son Yaz adlı romanı, Eren Cendey çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gianfranco Calligarich’in 1973’te yayımladığı ve kısa sürede kültleşen sürükleyici romanı, okurlarını 1960’ların sonlarına, Federico Fellini’nin Tatlı Hayat‘ını anıştıran, adeta bir karakter gibi öne çıkan bir Roma’ya götürüyor.

Kentte Son Yaz, antikahraman Leo Gazzarra’nın usta bir kara mizahla kurgulanmış hikâyesini anlatıyor. Leo, Milano’dan Roma’ya taşınmıştır. Otuzlarının başında, aylak, toplumun birey için öngördüğü düzenli ve kurumsal yaşam biçimlerini reddeden bir karakter, bir tür “tutunamayan”dır. Arada sırada edebiyat dergilerine yazılar yazarak ve Corriere dello Sport gazetesinde transkripsiyon yaparak üç-beş kuruş kazanır ancak tüm meteliksizliğine rağmen kentin kaymak tabakasıyla, yazar çizerlerle, sanatçılarla aynı ortamlarda bulunup tatlı hayatı da yaşar. Bir partide tanışıp âşık olduğu Arianna’yla birlikte, canlılığını günün yirmi dört saati koruyan Roma’nın sokaklarını, barlarını, gözde buluşma mekânlarını, plajlarını gezer, bolca içer, arada bir içkiyi bırakır, sonra yeniden başlar. Ne var ki Leo tüm bu canlılığın ortasında içindeki boşluğu doldurmakta zorlanır.

#italyanedebiyatı #roma #tatlıhayat #aşk #yazaşkı  #bohemhayat #tutunamayanlar

Bu kitaba ilgi duyanlar için öneriler:

Pier Paolo Pasolini, Kenar Mahalle Çocukları | Modern | Roman
Cesare Pavese, Geceleri, Sokaklarda | Modern | Öykü
Emmanuel Bove, Arkadaşlarım | Modern | Roman
Albert Camus, Yabancı | Modern | Roman
Hans Fallada, Neden Ucuz Saat Takıyorsun? | Kısa Modern | Öykü
José Mauro de Vasconcelos, Delifişek | Modern | Roman

Dizi: Can Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 173
Fiyat: 48,00 TL 

GIANFRANCO CALLIGARICH, Trieste kökenli kozmopolit bir ailenin çocuğu olarak 1947’de Asmara, Güney Afrika’da doğdu. Çocukluğu Milano’da geçti, ardından Roma’ya giderek gazetecilik ve senaryo yazarlığı bölümlerinde okudu. Gazetecilik faaliyetlerinin yanı sıra İtalyan televizyon kanalı RAI için çok sayıda başarılı senaryo yazdı. 1994’te Roma’da XX Secolo adıyla bir tiyatro kurarak oyunların senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendi. 1973’te yayımladığı ve kısa sürede külte dönüşen romanı Kentte Son Yaz‘ın yanı sıra Posta prioritaria (Acele Posta Servisi, 2002), Premio Bagutta Ödülü’ne layık görülen Privati abissi (Kişiye Özel Uçurumlar, 2011), Principessa (Prenses, 2013), Viareggio-Rèpaci ve Fiuggi ödüllerine layık görülen La malinconia dei Crusich (Crusich Ailesinin Melankolisi, 2016), Quattro uomini in fuga (Dört Adam Firarda, 2018) ve Una vita all’estremo (Uçlarda Bir Yaşam, 2021) romanlarını yayımladı.
 
EREN CENDEY, İtalyan Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakül­tesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Susanna Tamaro’nun bütün kitaplarının yanı sıra Italo Calvino, Cesare Pavese, Valerio Massimo Manfredi, Roberto Calasso, Dino Buzzati, Marlo Morgan, Daria Bignardi, Margaret Mazzantini, Umberto Eco ve Elena Ferrante gibi yazarların pek çok eserini Türkçeye kazandırdı.

edebiyathaber.net (15 Ağustos 2022)

Yorum yapın