Nihat Özdal’ın yeni şiir kitabı “Caz ve Muvaşşah”

Nisan 29, 2023

Nihat Özdal’ın yeni şiir kitabı “Caz ve Muvaşşah”

Nihat Özdal’ın yeni şiir kitabı “Caz ve Muvaşşah” Orlando Poetry Art tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Caz şiirleri ve muvaşşahlar arasında ritmik bir köprü kurarak okurlarını farklı kültürler arasında bir yolculuğa çıkaran eserde toplam beş şiir bulunuyor. Yazar, caz şiirinin salınımlı temposuyla muvaşşahın akışkan yapısını bir araya getirerek okura müziğin estetik etkisini duyumsatmayı amaçlıyor. Şiirlerde cazın müstakbel enerjisi, ruhun derinliklerine işlerken muvaşşahların geleneksel ezgileri de kulaklarda yumuşak, mavi bir tını bırakıyor. Şair, “intercultural” diyebileceğimiz şiirleriyle okurlara bir medeniyet aksi sunuyor.

“Caz ve Muvaşşah” müzikle şiirin kusursuz bir uyum içinde katıştığı ve bu uyumun ahenkli bir hazzı tetiklediği dinamik bir yapıt olması yanı sıra Türkçenin de ilk telif muvaşşah şiir kitabı olma orijinalliğini taşıyor. Orlando Poetry Art’ın “16” adlı serisinin başlangıç eserlerinden olan Caz, yalnızca 72 adet basıldı ve her bir nüshası numaralandırıldı.

Caz Şiiri ve Muvaşşah Nedir?

Caz şiiri, caz müziği ile şiirin bir araya getirilmesiyle oluşan bir sanat formudur. Caz müziği ile şiirin birleşmesi, müziğin ritimlerinin şiire eşlik etmesiyle oluşur. Caz şiirinde, genellikle konular günlük yaşam, aşk, sosyal adaletsizlik, savaş gibi olaylara odaklanır. Muvaşşah ise Arap edebiyatında ortaya çıkan bir şiir türüdür. İspanya’daki Endülüs kültürüyle birleşerek İslam dünyasında yaygın hâle gelmiştir. Muvaşşah kelimesi, Arapça “bağlı” veya “bağlantılı” anlamına gelir ve bu türde şiirlerin son kısımları, önceki kısımlarla uyumlu bir şekilde tekrarlanır. Muvaşşah şiirleri genellikle doğa, aşk, din ve toplumsal konular gibi farklı konuları ele alır ve zengin bir kelime hazinesi ve figüratif dil barındırır.

Orlando Poetry Art ve 16 Serisi

Orlando Poetry Art 2019 yılında “deneysel ve yenilikçi” şiirler yayımlamak üzere Nilgün Emre ve f. Rüzgâr tarafından kurulan Orlando dergisinin bünyesinde yer alan, “small press” yayıncılığı benimsemiş bağımsız bir oluşumdur. Kısaca OPA diyebileceğimiz oluşum, şu sıralarda “16” adlı bir seri oluşturma hedefiyle yola çıkmıştır. Bu seri, hem hacim hem ebat hem de içerik olarak novella-vari şiir kitaplarının yayımlandığı günümüz yayıncılığına bir alternatif sunmakta; sade kapak tasarımları, 17×12 boyutları, “16 sayfa” içeriği, sınırlı sayıdaki numaralı baskısı, kitap kâğıdı ve tel dikiş detaylarıyla, şiirin estetik ve indirgenebilir yapısına uygun “minimal” bir kitap / kitapçık formu oluşturmayı amaçlamaktadır.

edebiyathaber.net (29 Nisan 2023)

Yorum yapın