İşte, yazma yeteneğini geliştirmek için 11 öneri!

Ocak 3, 2022

İşte, yazma yeteneğini geliştirmek için 11 öneri!

İster kısa ister uzun olsun kurgu yazmak gerçekten çok zorlayıcı bir deneyim olabilir. Pek çok kurgu yazarı, yazma hedeflerine ulaşmak için farklı süreçlere sahiptir ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını ayırt etmek zordur.

Yazma beceri, kararlılık, uyum ve bol zaman gerektiren bir süreçtir. İşte zaman içinde deneme yanılma yoluyla derlenen kurgu yazma becerilerinizi geliştirmek için bazı öneriler.

1- Bir Sözcükle Başlayın

Bazı harika kurgu kitapları basitçe “Ya eğer şöyle olsaydı?” sorusunu sormanın bir ürünüdür. Yeni bir kurgu çalışmasına başlamak için sizi harekete geçirecek bazen sadece bir sözcük veya bir cümle olabilir. Bu sözcük, eserinizin içinde tüm özelliklerini barındıran çekirdeğini oluşturur.

Çekirdek doğru zamanda toprakla, güneş ve su ile buluştuğunda ve yeterli emekle harmanlandığında tohum olarak filizlenebilir.

Gazetede okuduğumuz bir haberden, bir kafede tanık olduğumuz diyaloğa kadar harika kurgu eserler yazan yazarların beslendiği birçok öğe vardır.

2- Hikâyenin Kendi Kendine Anlatmasına İzin Verin

Kendinizi anlatılmak istenen bir hikâye için bir araç olarak düşünün. Kurgunun nereye gittiği hakkında bir fikriniz olabilir, ancak kendiniz için çok fazla kısıtlama yaratmayın. Hikayenizin akışına ayak uydurmak için çok çalışmaya hazırsanız, hikâye ortaya çıkmaya başlayacaktır.

3- Gerçekçi Karakterler ve Diyalog Kullanın

Bu, birçok farklı yaklaşımla gerçekleştirilir. Bir yazar olarak, gözlem gücünüzü geliştirmeyi ve insanları ve nasıl etkileşim kurduklarını izlemeyi öğrenmelisiniz. İyi bir gözlem yazınınıza derinlik katacaktır.

Araştırma, diğer yazarları okumaktan film izlemeye kadar çeşitli biçimlerde olabilir. Keskin gözlem becerileri ve kişisel deneyimler, kurgu yazarken size yol gösterecektir.

4- Bildiklerinizi Yazın

Bu, kurgu yazarları için iyi bilinen bir yöntemdir, ancak birçoğu bu basit kurgu yazma ilkesine bağlı kalmamaktadır. Bildiğiniz şeyler ve yaşadığınız deneyimler hakkında yazdığınızda, yazının okunması daha kolay olur ve daha gerçekçi görünür.

5- Kendinizi “Kapatmaya” Hazır Olun

Yazmaya hazır olduğunuzda, dünyanın geri kalanını ayarlayabileceğiniz bir yer bulun. Uzun bir kurgu eseri yazmayı planlıyorsanız, esasen “hikâyenin içinde yaşıyor olacaksınız”. Hikayenizi hayata geçirmeye çalışırken kendinizi “kapatmaya” hazır olun.

6- İlerlemeye Devam Edin

Geçmişe takılıp kalmayın; Geri dönüp tekrar okumak için zaman ayırmadan her gün yazmaya devam edin. Yazdıklarını okumanın zamanı gelecek ve o zaman tutarsızlıkları düzeltebileceksiniz. Revizyon süreci boyunca yazmaya devam edin ve küçük ayrıntılar için endişe etmeyin. Düzenli olarak belirli miktarlarda zaman ayırmak, eseri daha sonra değil, daha erken bitirmenize yardımcı olacaktır.

7- Bitirdiğinizde Kaldırın

Hikayenizin sona erdiğini hissettiğinizde, onu bir kenara koyun. Gözünüzün önünden kaldırın ve hikâye zihninizde tazeyken eseri tekrar ziyaret etmemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Yazma ve düzenleme arasına biraz mola koymak, size ve hikayenize iyi gelecektir.

8- Yeni Bir Proje Başlatın

Önceki çalışmanıza dönmeden önce verdiğiniz ara zamanda yeni bir çalışmaya başlayabilirsiniz.  Bu, yeni bir bakış açısıyla geri dönmenize ve bu süreçte verimlilik seviyenizi yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır.

9- Bitmiş Hikayenize Geri Dönün

Bir süre geçtikten sonra, hikayenizi önünüze koyun ve eseri yeni bir bakış açısıyla okuyun. Böylece hikâyeyi daha akıcı hale getirmek için geliştirmenin ve gözden geçirmenin yollarını bulacaksınız.

10- Gözden Geçir ve Düzenle

Gözden geçirme süreci zaman alıcı olabilir, ancak çalışmanızı başka bir okuyucu ile paylaşmaya hazır olmanızı sağlayacaktır.

Çalışmanızı başkalarının fikrini almak üzere vermeden önce mümkün olduğunca akıcılık, anlam ve yazım kuralları ile ilgili düzenlemeleri yaptığınızdan emin olun. Böylece ayrıntılara girmeden dürüst geri bildirimler alabilir ve bu bildirimler ile eserinizde son düzenlemeleri yapabilirsiniz.

11- Doğru Yayınevi ile Son Adım, Güzel Başlangıç

Artık bitmiş eserinizin okurla buluşmasına az kaldı. Bunun için kitap dosyanızı hazırlayarak yayınevine göndermeniz gerekiyor. Yayınevlerine dosya hazırlamak için “Yayınevlerine Kitap Dosya Gönderme Rehberi” makalesinden yararlanabilirsiniz.

Yayına hazırlık sürecinde de yazar olarak ihtiyaçlarınızı anlayacak ve karşılayacak doğru yayınevine ulaşmanız önemli.  Kitabın hazırlık sürecinden, basımına, basımından dağıtımına ve günümüz koşullarında görünür olmasını sağlayacak tüm reklam ve duyuru faaliyetlerine kadar sizi müşteri değil yazar olarak gören yayınevini tercih ederseniz, emeklerinizin karşılığını almak ve yeni eserler için gerekli motivasyonu yakalamanız mümkün olacaktır.

Bu kapsamda özellikle ilk kitaplar ve yazma cesaretini kitaba dönüştürmede yazarın yanında olacak bir dayanışma programı hazırlayan ARTE yayıncılık, “ilk yayınevim” projesi ile birbirinden değerli eserleri okurla buluşturmak için çağrı yapıyor. 

İlk Yayınevim ARTE, 2022 yılında gönderilen dosyalardan seçilecek ilk 5 eser için %100 destek sunuyor. Yazar ve yazar adayları ise şuradan projeye başvurularını yapabilirler: Yazar Başvurusu

edebiyathaber.net (3 Ocak 2022)

Yorum yapın