Bir hayat memat dergisi “Natama”

Aralık 6, 2012

Bir hayat memat dergisi “Natama”

Natama’ya gönül ve emek verenler her şeyin eksik olduğunun bilgisiyle “Merhab.” diyorlar derginin ilk sayısıyla.

Natama Bülent Usta’ya ait. “Bir hayat memat dergisi” sloganıyla çıkan ve genel yayın yönetmeni Enis Akın olan derginin yayın kurulunda Hayriye Ünal, Mehmet Öztek, Süreyyya Evren ve Cihat Duman bulunuyor.

“Bu ismi neden sevdiğimizi bilmeyen insanlar olarak bir araya geldik, belki bir sonraki sayının adı ‘m’ olur eksikliğimizi bütünleriz, kim bilir?” diyen Natama mensupları için edebiyat da dergi kadar hayat memat meselesi. Çıkış bildirisinde bu doğrultuda, “Dünyaya inanan insanlar olarak yola çıkıyoruz. Dünya bu kadar boktan bir yer olmak zorunda değil, elbette dünyayı değiştiremeyeceğiz ama deneyeceğiz. Denemek engel olamadığımız bir duygu. Şen değiliz, fakat yasa mahkûm da değiliz. Henüz gerçekleşmemiş olan her ne varsa onun gerçekleşme ihtimalinden heyecan duyabildiğimiz için bir aradayız ve Natama’da yazıyoruz.” deniyor.

Natama’nın ilk sayısının şairleri: Özgür Göreçki, Kadir Yanaç, Davut Yücel, Nazmi Cihan Beken, Cihat Duman, Mehmet Öztek, Ali Aydemir, Melih Tuğtağ, Anita Sezgener, Mihrap Aydın, Fırat Demir, Süreyyya Evren, Mehmet Şah Erincik, Hayriye Ünal ve Enis Akın.

Süreyyya Evren’in “Türkiye Şiirinde Kürdistan Sorunsalının Yokluğu” yazısı ve Ercan Y. Yılmaz’ın Sivil Alfabe’sinden örnekler var ilk sayıda.

Şairlerin yönettiği bir dergi olarak Natama öyküye de kapısını açık tutuyor. Çağnam Erkmen ve Ahmet Büke ilk sayının öykücüleri.

Burak Delier, Natama’ya kültür üreticisinin iktidarı tamamen karşısına almadan varlığını sürdürmek amacıyla başvurduğu otosansürle ilgili önemli bir yazıyla katılıyor. Delier, yazıda otosansürün bir direniş anlamına gelebilme olasılığını da tartışıyor.

Barış Acar’ın yazısı sanat tarihinin sanatı nasıl belirlediği üzerine. Natama’da yer alan diğer yazılar Gül Abus Semerci, Ali Dündar, Davut Yücel ve Ali Kemal Yılmaz (Sevda Yılmaz)’a ait.

Ressam Zeliha Demirel’in kürtaj karşıtı sanatsal eylemini ve Natama için yaptığı açıklamaları, Cihat Duman ve Gül Abus’un BaBa ZuLa’yla yaptığı kapsamlı söyleşi takip ediyor. Üçüncü Dünya’dan Aristo’ya, Hasan Sabbah’tan aşka, Mahzuni’ye, Neşet Ertaş’a uzanan zengin bir söyleşi bu.

Bir ilke olarak kitap tanıtımlarına yer vermeyen Natama’da alternatif işler olarak Özgür Göreçki’nin özgün tarzıyla ortaya çıkardığı “Mutlu At Yoktur” adlı at albümü ve Hasan Rua Demiroğlu’nun Hızlı Felsefesi yer alıyor.

Arjantinli sanat kolektifi Etcétera…‘nın Şili, Dün Bugün kitabından parçaları Natama için Burak Delier seçti.

Üç ayda bir çıkacak olan ve içeriğinin tümünün internette yer almayacağı bildirilen dergi, aralık ayından itibaren raflardaki yerini aldı.

 edebiyathaber.net (6 Aralık 2012)

Yorum yapın