İşte, son 10 yılın Oscar kazanan filmleri!

Nisan 24, 2021

İşte, son 10 yılın Oscar kazanan filmleri!

Oscar Ödülleri bu yıl 10. yıla giriyor. Oggusto, geçtiğimiz 10 yılda Oscar kazanan filmleri derledi. İşte, o liste.

Slumdog Millionaire – 2009

10 kategoride Oscar’a aday olan film sekiz tane ödülü eve götürerek, 2009 Oscar törenine damgasını vurmuştu. Mumbai’nin varoşlarında yaşayan 18 yaşındaki bir gencin hikayesini konu alan filmde, hikaye kadar görsellik de oldukça göz kamaştırıcı. Müzikleri ile de uzun süre akıllara kazanan Slumdog Millionaire, Dev Patel ve Freida Pinto gibi genç yetenekleri de endüstriye kazandırmayı başardı.

The Hurt Locker: Behind the Scenes – 2010

Bir kadının yönetmen koltuğunda olduğu ilk Oscar ödüllü film olma ünvanını elde etmiş olan yapım, aday olduğu 9 kategoriden altısını kazanmayı başardı. İlk Oscar kazanan kadın yönetmen olan Kathryn Bigelow’un aynı yıl Avatar filmi ile aday olan eski kocası olan James Cameron ile hemen hemen her tören ve festivalde aynı kategoride yarışıyor olması ise oldukça konuşulan detaylardandı. Irak Savaşı’nda bir bomba imha ekibinin gerilimli hikayesini anlatan yapım 2009 senesinin en dikkat çeken filmlerinden biri olarak ön plandaydı.

The King’s Speech – 2011 

12 adaylığı ile senenin dikkat çekici filmi olan The King’s Speech, İngiliz Kraliyet ailesinden VI. George’un kardeşinin tahttan çekilmesiyle aniden kral olmasını ve kekemeliğini yenmesini konu alıyor. Günümüz İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in babası olan VI. George’u canlandıran Colin Firth, olağanüstü performansı ile de Oscar’ı eve götürmeyi başardı.

The Artist – 2012

1920’lerin Hollywood’unu izleyiciye yaşatan The Artist, izlemesi oldukça enteresan olan filmlerden biri. Hollywood’u kökünden değiştiren, teknolojinin gelişmesi ile sesli filmlerin başlangıcını ve sonucunda gelişen olayları konu alan film siyah beyaz ve diyalogsuz olmasıyla dikkat çekiyor.

Argo – 2013

İran Devrimi sonrasında Tahran’daki Amerika Büyük Elçiliği’nde çıkan hengame sonucunda bir sürü ABD vatandaşı rehin alınırken, 6 tanesi kaçmayı başarıp Kanada Elçiliği’ne sığınıyor. Oldukça heyecanlı olan Argo, bu 6 vatandaşın İran’dan Amerikaya geri gelebilmesi için CIA tarafından hazırlanan riskli planı konu alıyor. Ben Affleck ise filmin başrolünü, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstleniyor.

12 Years a Slave – 2014

Brad Pitt, Michael Fassbender ve Benedict Cumberbatch gibi ikonik oyuncuları kadrosunda bulunduran film, özgürlüğünü geri kazanmaya çalışan bir adamın hikayesini anlatıyor. NY’da yaşayan Solomun, müzik uğruna iki adamın peşine takılmasıyla başlayan olayları, bir köle olarak satılması ve özgürlüğüne kavuşmaya çalışmasını konu alıyor.

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) – 2015

Arjantinli yönetmen Alejandro González Inarritu’nun filmi Birdman, yeni sayılabilecek çekim teknikleriyle çekilmiş olmasından dolayı da önemli bir film olarak gösteriliyordu. Geçmişte parlak bir Hollywood kariyerine sahip olan Riggan’ın Broadway’de sergileyeceği ve kariyerinin son şansı olan Birdman isimli şove hazırlanması izleyiciye keyifli dakikalar yaşatıyor.

Spotlight – 2016

Gerçek hikayeleri konu alan filmleri seviyorsanız Spotlight bayılacağınız bir film! Boston’da geçen Spotlight, Boston Globe gazetesinde çalışan yazarların kilisenin tarafından yapılan çocuk tacizlerini deşifre etmesini konu alıyor. Beyaz perdede yayınlanmasının ardından taciz olaylarına tekrardan ses getiren film oldukça trajik olayları tekrardan hatırlatıyor.

Moonlight – 2017

2017’de yapılan törenin en çarpıcı anlarından birini unutmak ne mümkün! En İyi Film ödülünün ilk önce La La Land tarafından kazanıldığı açıklandıktan sonra filmin yapımcıları teşekkür konuşması yaparken, kartların karıştığı ve aslında Moonlight’ın en iyi film olduğu ortaya çıkmıştı. Hem La La Land hem de Moonlight ekibi oldukça büyük bir şok yaşamıştı.

The Shape of Water – 2018

Guillermo del Toro’nun yönetmen koltuğunda oturduğu The Shape of Water, fantastik bir film olarak Oscar almayı başarmış nadir filmlerden biri. Soğuk Savas dönemi Amerika’da geçen filmde Elisa’nın hayatı, iş arkadaşı Zelda ile devletin yaptığı gizli bir deneyi keşfetmesi ile değişiyor.

Green Book – 2019

2019 Oscar Ödülleri’nde Green Book, “En İyi Film” ödülün yanı sıra En İyi Özgün Seneryo” ödülüne de layık görüldü. İç ısıtan bir dostluğu anlatan film, ünlü bir Afra-Amerıkalı piyanist ve bir konser turu kapsamında onun şoförü olarak çalışan Tony’nin hikayesini konu alıyor.


Parasite – 2020 

Güney Kore’nin yükselişe geçtiği sanat filmlerinin en başarılı örneklerinden biri olan Parasite, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil olmak üzere 4 dalda prestijli ödülü kazanmayı başardı. Oscar tarihinde bir ilk yaşanan gecede, en iyi film kategorisinin kazananı ilk kez İngilizce olmayan bir yapım oldu. Güney Kore’ye ilk Oscar’ı kazandıran Parasite’ın galibiyeti sektörde olacak önemli değişimlerin ise habercisi olarak değerlendirildi.

Kaynak: Oggusto.com (24 Nisan 2021)


Yorum yapın