İşte, mimariye ilgi duyanlar için dikkat çekici 10 film!

Aralık 7, 2020

İşte, mimariye ilgi duyanlar için dikkat çekici 10 film!

Dezeen.com mimari yönden öne çıkan 10 filmi listeledi.

“Ex Machina” (2014)

“Ex Machina” iş vereni Nathan Bateman (Oscar Isaac) tarafından insansı robotu yapay zeka ile yönetmesi için davet edilen yazılımcı Caleb Smith’in hikâyesini anlatıyor. İngiliz yazar Alex Garland’ın yönettiği gerilim filmi, teknoloji milyarderi Bateman’ın Alaska’daki minimalist sığınağında geçiyor.

Dezeen ile yaptığı röportajda, yapım tasarımcısı Mark Digby, setin film boyunca izleyici için “baştan çıkarıcı” bir zemin sağlamak amacıyla tasarlandığını belirtti.

“A Single Man” (2009)

Moda tasarımcısı Tom Ford’un yönettiği film, partneri Jim’in hayatını kaybetmesiyle kendi hayatını düzene sokmaya çalışan İngiliz profesör George Falconer’a (Colin Firth) odaklanıyor.

Mimar John Lautner’ın 1949’da tamamladığı modernist JW Schaffer evini Falconer’ın evi olarak kullanan filmde,  konutun, doğa ile bağlantısı da dahil olmak üzere, Frank Loyd Wright’tan etkilenen ayrıntıları da sergileniyor.

“The Conformist” (1970)

Bernardo Bertolucci’nin politik draması “The Conformist”in seti, faşist rejimlerle bağlantı kuruyor.

İtalya-Fransa-Batı Almanya ortak yapımı filmdeki anahtar ögelerden biri de Roma’nın 1930’larda yerleşim ve ticaret bölgesi EUR’da bulunan ve faşist lider Benito Mussolini yönetiminde inşa edilen Palazzo dei Congressi.

“Don Giovanni” (1979)

Mozart’ın operasından uyarlanan aynı adlı filmde, İtalyan Rönesans mimarı Andrea Palladio’nun yapıları dikkat çekiyor: Bu binalar arasınd aBasilica Palladiana, Villa Rotonda ve Teatro Olimpico da yer alıyor.

“Life as a House” (2001)

“Life as a House” işini kaybeden ve ölümcül kanser teşhisi konulan mimari model yapımcısı George Monroe’nun hikayesini anlatıyor. Kevin Kline’ın canlandırdığı karakter, babasının kendisine bıraktığı evi yıkmaya ve mahalleye uygun bir evle değiştirmeye karar veriyor ve oğlu ile birlikte kendi evlerini inşa etmeye girişiyor.

“Renaissance” (2006)

Bilim kurgu türündeki film, animasyonlarla 2054 yılının Paris’ini hayal ediyor. Şehrin en büyük şirketi Avalon’u ve insanların tüm hareketlerinin izlendiği şehri konu alan film ağırlıklı olarak siyah beyazken, arada ‘patlayan’ renkler dikkat çekiyor. Filmin yönetmenliğiniyse Christian Volckman üstleniyor.

“Columbus” (2017)

Film, mimar babası komada olduğu için kendini Columbus, Indiana’ya gelen Kore doğumlu bir adamla, uyuşturucu tedavisi görmüş annesiyle birlikte yaşayan genç bir kızın hikayesini anlatıyor.

“Skyscraper” (2018)

Aksiyon-macera filmi “Skyscraper”, Hong Kong’da The Pearl adında kurgusal, 240 katlı bir gökdelenin etrafında dönüyor.

Filmin yönetmeni Rawson Marshall Thurber, mekanı daha inandırıcı kılmak adına şirketi Adrian Smith + Gordon Gill Architecture ile dünyanın en yüksek yapılarından bir kısmını tasarlayan Chicagolu mimar Adrian Smith’le birlikte çalıştı.

“The Fountainhead” (1949)

Ayn Rand’ın aynı isimli romanından uyarlan siyah beyaz film, geleneksel estetiğe uymak yerine idealine sadık kalmak için savaşan modernist mimar Howard Roark’ı merkezine alıyor. 1949 yapımı filmde Howard Roark’a Gary Cooper hayat veriyor.

“I am Love” (2010)

Luca Guadagnino’nun romantik draması “I am Love” güçlü bir endüstriyel aileden gelen üç çocuklu saygın bir anne olan Emma’nın yetenekli bir aşçı olan Antonio’yla olan ilişkisini anlatıyor. Set olarak Necchi Villa’yı kullanan film, tasarımı 1935’te mimar Piero Portaluppi tarafından tamamlanan Milano’daki Gran Villa’ya dair fikir veriyor.

ArtDog İstanbul tarafından dezeen.com’da Eleanor Gibson imzasıyla yayınlanan “Ten films for architecture fans recommended by Dezeen readers” başlıklı yazıdan çevrilmiş.

edebiyathaber.net (7 Aralık 2020)

Yorum yapın