İşte, hayvan sahipleri için evi temiz tutmanın yolları!

Mayıs 12, 2021

İşte, hayvan sahipleri için evi temiz tutmanın yolları!

Oggusto, hayvan sahipleri için evi temiz tutmanın yollarına yer verdi.
Bakım rutini oluşturun: Tüylerini Tarayın ve Tırnaklarını Kesin

Kediler ve köpekler doğaları gereği sürekli tüy döken, yılın belli dönemlerinde ise bunu çok daha yoğun yaşayan canlılardır. Evin içinde sürekli hareket halinde olmaları dökülen tüylerin her yere kolayca yayılmasına sebep olurken, oyun oynama dürtüleri de özellikle kedilerde tırnaklarıyla bir şeyleri tırmalama isteği uyandırır. Dolayısıyla evinizin temiz ve bakımlı olması için işe evcil hayvanınızın bakımını yaparak başlamalısınız. Minik dostunuzun tüylerini her gün düzenli olarak özel tüy toplayıcı tarağıyla taramak ve 30-35 günde bir özel şampuanıyla yıkamak yalnızca tüylerinin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlamakla kalmaz, ölü tüylerden de arınmasını sağlar. Minik dostunuz eğer bir kediyse, tırnaklarını düzenli olarak kesmek yaramaz patilerini attığı ve tırmalamaya bayıldığı eşyaların zarar görmemesini sağlar.

Kötü kokuları önleyin: Kum Değişimi ve Mama Seçimi

Evcil hayvanların olduğu bir evde kötü kokuların sebebi temelde tuvalet eğitimine bağlı gibi görünse de tamamen buna bağlı değildir. Tuvalet eğitimine rağmen evinizde kötü koku oluşuyorsa özen göstermeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Kediler kumu temiz olduğu sürece tuvalet eğitiminin dışına çıkmaz; bunun için kedinizin kumunu mutlaka düzenli olarak değiştirmeli, hijyen koşullarını tam anlamıyla sağlamak içinse kum kaplarını sık sık dezenfektan kullanarak yıkamanız gerekir. Diğer yandan kendi sağlığınız için de bu işlemleri yaparken mutlaka eldiven ve maske takmanız gerektiğini unutmayın. Köpeklere gelince, 23-35 günde bir yıkamak köpeklerin yalnızca ölü tüylerden arınmasına katkı sağlamakla kalmaz, karakteristik kokularının evde kötü bir hal almaması için de son derece gerekli bir adımdır. Ancak kötü kokunun sebebi her zaman bunlardan biri olmak zorunda değil; köpeğinizde aşırı koku problemiyle karşı karşıyaysanız bunun sebebi yanlış mama seçimi de olabilir. Dolayısıyla köpeğiniz için beslenme ve mama tercihlerinizi değiştirebilirsiniz.

Güçlü ve Pratik Bir Süpürge Edinin

Kedi veya köpeğinizin için uyguladığınız rutin bakım işlemleri aşırı tüy dökmelerinin önüne geçse de tıpkı insanların saçlarının dökülmesi ve yenisinin çıkması gibi hayvanlarda da sağlıklı olan ve doğası gereği yaşanan bu döngü yenilenmenin bir parçası ve önlenebilir bir durum değil. Bunun yanı sıra evcil hayvan sahibi olmak hem minik dostunuzun bakımını üstlenmeyi hem de evinizin bakımını titizlikle takip etmeyi gerektiren çift taraflı bir sorumluluğu beraberinde getirir. Üstelik hamile ve küçük çocuk sahibi olanlar için bu sorumluluk çok daha özen ve ciddiyet gerektirir. Ancak sevimli dostlarınızla yaşarken bu sorumluluğu tek başınıza üstlenmek zorunda değilsiniz. Hayatın her alanında insanlara kolaylık ve pratiklik sağlayarak kendilerine ve sevdiklerine daha fazla zaman ve enerji ayırmasını sağlayan teknoloji, söz konusu temizlik olunca bu sefer iş kolaylaştıran değil iş bitirici olarak karşımıza çıkıyor.

Hayvan Dostu Temizlik Ürünleri Tercih Edin

Söz konusu temizlik olunca tek başına bile zararlı olan bazı temizlik ürünleri çok daha hijyenik şartlar oluşturmak adına karıştırılarak kullanılabiliyor. Halbuki uygulanan bu karışımlar kimyasal yüklü dumanlar oluşturarak solunması durumunda zehirlenmeye yol açabiliyor. İnsan sağlığı açısından böylesine bir tehdit unsuru haline gelebilen temizlik malzemeleri, evde tüm zamanını zeminde oynayarak ve her köşeyi koklayarak geçiren evcil hayvanlar için ise çok daha az miktarla çok daha büyük tehlike arz ediyor. Temizlik ürünlerinin içerisindeki amonyak, formaldehit ve fetol gibi kimyasalların yaşamsal riskleri sebep olduğu göz önünde bulundurulunca, minik dostlarımız için daha doğal ve doğa dostu temizlik yöntemleri devreye giriyor. Koku gidermek yüzeyleri ovmak için koku emici ve aşındırıcı özelliğiyle en doğal temizlik ürünlerinden biri olan karbonat, yerleri silmek için antibakteriyal özelliğiyle ev temizliğinin en bilinen ve işlevsel ürünü sirke, cam yüzeyler için kir ve kireç lekelerini asidik özelliğiyle kolayca temizleyen limon ve bir yüzeyi dezenfekte etmek için doğal antibakteriyal ve mantar önleyici özelliklere sahip olan çay ağacı yağı ile sıvı sabun-su karışımı gibi bazı ürünlere ve yöntemlere temizlik rutininizde yer verebilirsiniz

Ev Dekorasyonunuzda Küçük Değişiklikler Yapın

Ev dekorasyonunda aksesuar ve obje kullanıp kullanamayacağınız tamamen evcil hayvanınızın karakteristik özelliklerine ve hareketliliğine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak mobilyalarınızda materyal seçimi, eşya tercihleri ve dekorasyon stili gibi hususlar evinizde çok daha kolay bir düzen ve temizlik rutini oturtmanıza büyük ölçüde yardımcı olur. Öncelikle temizlik yapmayı zorlaştırmayan bir dekorasyon stili her şartta pratiklik sağlar ancak evcil hayvanınız varsa hayat kurtarıcı niteliktedir. Evcil hayvanların olduğu bir evde yanlış kumaş seçimi tüyleri normalden daha fazla toplayacağı için temizliği zorlaştırabilir, bunun için tüy toplamayan kumaşların kullanıldığı koltuk ve yastık gibi tekstil ürünlerini tercih etmek işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Ancak bunun için daha hızlı, basit ve pratik bir çözüm arayışındaysanız, koltuğunuzun üzerine tüy toplamayan kumaştan yapılmış bir örtü sererek çözüme kavuşabilirsiniz. Diğer yandan halı ve kilimler evde temizliği zorlaştıran bir diğer unsur, dolayısıyla temizlikte ekstra pratiklik arıyorsanız halı ve kilimlerin çoğunu rafa kaldırmanın zamanı gelmiş olabilir.

edebiyathaber.net (12 Mayıs 2021)

Yorum yapın