İstanbul Mimarlık Festivali 5-11 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşecek

Ekim 10, 2020

İstanbul Mimarlık Festivali 5-11 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşecek

The Circle ve Binat İletişim & Danışmanlık’ın işbirliğinde hayata geçirilen İstanbul Mimarlık Festivali 2020’nin detayları, 5 Ekim Pazartesi günü saat 19.00’da gerçekleşen lansman ile açıklandı. Dünya Mimarlık Gününün de kutlandığı etkinlikte festival ile ilgili sorular yanıtlandı ve festivale farklı kesimlerin katılımı için düzenlenen açık çağrının duyurusu yapıldı.

Mimari odaklı bir kültür, sanat ve araştırma platformu olan The Circle ile mimarlık yayıncılığı ve sektörel iletişim projeleri yapan Binat İletişim & Danışmanlık, İstanbul’a bir mimarlık festivali kazandırmak için işbirliği yaptı. 5-11 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalin lansmanı, 5 Ekim Dünya Mimarlık Gününde düzenlendi.

Açılış konuşmalarıyla başlayan lansmanda ilk olarak festival koordinatörleri Neslihan Şık ve Dilara Tekin Gezginti, Dünya Mimarlık Gününü kutlayarak pandemi koşullarında bir araya gelmek için bulunan yeni ve yaratıcı dijital yöntemlere dikkat çektiler. Danışma kurulu ve festival ekibinin izleyicilere tanıtılmasıyla devam eden lansmanda Banu Binat ve Selçuk Avcı söz alarak İstanbul Mimarlık Festivali fikrinin ortaya çıkışı ve organizasyon paydaşları olan Binat İletişim & Danışmanlık ve The Circle hakkında bilgi verdiler. Festivalin ana sponsoru olan VitrA’ya desteği için teşekkür edilmesinin ardından söz alan Sait Ali Köknar ve Yeşim Hatırlı, etkinliğin neden “festival” başlığıyla düzenlediğini ve nasıl bir format planlandığını açıkladılar. “Mimarlık festivali” isminin getirdiği güçle daha fazla kişiye ulaşmanın amaçlandığını belirten Yeşim Hatırlı, “her yaştan ve her kesimden kitleye ulaşabilmenin, kentlinin yaşadığı çevreye duyarlılığının geliştirilmesi, daha nitelikli yaşam alanları ve kentsel mekanlara talep oluşturulması için kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yürütme Kurulu üyelerinden Yüksel Demir’in festivalin 2020 yılı teması olan “Paradigma Kayması” başlığını farklı açılardan ele alan sunumu sonrasında söz alan Danışma kurulu üyeleri, tema üzerine görüşlerini aktardılar. Danışma Kurulu üyelerinden Ela Çil, “Yaşam şartlarımız, kültür ve doğayla ilişkimizin karşısında mimarlığın kalıcılık kaygısı da paradigma kayması kapsamında değerlendirilebilir mi?” sorusunu ortaya atarken Müge Cengizkan “Öncelikli olarak nesnelerin, formların ve tipolojilerin içine doğduğu habitatı anlamamız gerekiyor” diyerek temaya sürdürülebilirlik ve katılımcılık kavramları çerçevesinde yaklaştı. Zuhal Ulusoy mimarlıkta paradigma denince herkes tarafından aynı şeyin algılanmasının mümkün olmadığı ve eşzamanlı paradigmaların söz konusu olduğunu belirtirken Neslihan Dostoğlu, hem mimarlık eğitiminde hem de profesyonel alanda hijyen, sağlıklı yaşam, güven, çevreye duyarlılık gibi kavramların estetik kaygılara kıyasla günümüzde öne çıkmakta olduğunu vurguladı.

Lansmanın devamında festival koordinatörlerinden Tolgahan Akbulut, festivale evsahipliği yapacak ana dijital mecra olan Hopin ve fiziksel etkinlikler için ana mekan olarak belirlenen The Circle hakkında bilgiler paylaştı. Festival kapsamında planlanan programları açıklamak üzere tekrar söz alan Neslihan Şık ve Dilara Tekin Gezginti, toplumun her kesiminden tasarıma ve mimarlığa meraklı, kentle ilgili diyalog üretmeye hevesli herkesi kapsayacak içerikler oluşturulmasının hedeflendiğini vurguladı. Program kapsamında yer alan Çocuk Kuşağı, Kampüs Kuşağı ve Açık Kapı gibi kategorilerin üzerinden geçilirken “Açık çağrı” için başvuruların 13 Ekim-2 Kasım 2020 tarihleri arasında toplanacağı da duyuruldu. 

Festivalin sosyal medya hesapları üzerinden gelen soruların da yanıtlandığı lansman, danışma kurulu üyeleri Dürrin Süer, Sibel Dalokay ve Kerem Piker’in sözleriyle sona erdi.

Lansman kaydını İstanbul Mimarlık Festivali Youtube kanalında izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCZeXEC46SPH9GNHi3zK-jZQ

Detaylı bilgi için: www.istanbulmimarlikfestivali.com

Yorum yapın