İsmet Berkan, “Cumhuriyet’e 100 Gün”ü mercek altına alıyor

Nisan 22, 2024

İsmet Berkan, “Cumhuriyet’e 100 Gün”ü mercek altına alıyor

İsmet Berkan’ın Cumhuriyet’e 100 Gün adlı çocuk kitabı The Kitap Genç tarafından 26 Nisan’da okuyucuyla buluşuyor.

Tanıtım bülteninden:

Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı ile ilgili temel kaynakları bir arada okumak, kimi tartışmalı konuları tarafların nasıl anlattıklarını karşılaştırmalı olarak yayımlamak, sanırım ilk kez Cumhuriyet’e 100 Gün’de yapılan bir şey oldu. Hepimiz, okul sıralarından başlayarak Kurtuluş Savaşı’nın nasıl yapıldığı ve Cumhuriyet’in nasıl kurulduğu ile ilgili olarak bilgi bombardımanına tutulduk. Verilen bütün bu bilgiler, elbette Kurtuluş Savaşı ile Cumhuriyet ve devrimlerini yüceltmek, Atatürk’ün ne büyük bir işi başaran bir lider olduğunu anlatmak içindi. Ve hepsi de tartışmasız doğruydu ama bana soracak olursanız, yine de başarılanın ne kadar büyük bir şey olduğunu anlatmakta yetersiz kalıyordu.
Ülke işgal edilmişken bir kişinin (Atatürk) çıkıp işgalcilerle uzlaşmayı reddetmesi, bunu yapmak için de meşruiyet kaynağını doğrudan halkta, yani bir anlamda demokratik katılımda bulması, bana göre bu destanın ana öyküsüdür. Unutmayın, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun başkanı Mustafa Kemal Atatürk’tür, Kurtuluş Savaşı’nı yapan güç. Bana göre 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM açıldığı gün Osmanlı İmparatorluğu sona ermiş, Türkiye Cumhuriyeti de kurulmuştur. Zaten ilk Meclis bu durumu ‘Yeni Türkiye Devleti’ diye adlandırmaktan da çekinmemiştir. 1 Kasım 1922’de o Meclis, halktan aldığı yetkiyle artık bir teferruat haline dönüşen saltanatı kaldırdı. Saltanat da sona erdiğinde, rejimin adı artık zaten Cumhuriyet’ti. 29 Ekim 1923 elbette tarihimizde son derece önemli bir gün. Ama bu açıdan bakınca, bir prosedürün yerine getirilmesi, çoktan doğmuş olan çocuğun adının konması. Ama benim sanki çok sıradan bir şeymiş gibi ‘prosedürün yerine getirilmesi’ dediğime de bakmayın; ne saltanatı kaldırmak ne de Cumhuriyet’i ilan etmek o kadar kolay oldu.
Cumhuriyet’e 100 Gün işte o zorlukların öyküsünü anlatıyor.”

İsmet Berkan

Yazar Hakkında:

İsmet Berkan, 1964 yılında İstanbul’da doğdu, çocuk denecek yaşta, 1979 yılının yaz aylarında stajyer olarak başladığı gazetecilikte kaldı. Milliyet gazetesi fotoğraf servisinde, Cumhuriyet gazetesi spor servisinde, sonra aynı gazetenin yazı işlerinde ve haber servislerinde çalıştı. 1990 yılında Cumhuriyet’ten ayrılıp kısa bir reklam yazarlığı döneminin ardından Para dergisine genel yayın müdürü ve aynı zamanda Aktüel dergisine editör olarak yeniden gazeteciliğe döndü.
1994 yılında Yeni Yüzyıl gazetesini, 1996 yılında ise Radikal gazetesini yayına hazırlayan çekirdek ekipte yer aldı, 1996-2000 arasında Radikal’in Ankara Temsilciliğini ve köşe yazarlığını yaptı. 2000-2010 arasında Radikal’in Genel Yayın Müdürü görevini sürdürdü, ardından 2016 yılına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı ve çeşitli TV kanallarında yorumculuk ve programcılık yaptı.
2017 yılından itibaren önce abonelerine özel Gündem isimli bir günlük haber-analiz bülteni yayınladı, 2020 yılında Haftalık Gazete’yi çıkardı. Salgın sebebiyle bu gazetenin başarısız olmasının ardından bu kez her sabah abonelere ulaştırılan 10Haber adlı bir haber özeti elektronik postası hazırlamaya başladı. Bir yandan da Gündem’i her gün 750’yi aşkın abonesine göndermeye devam etti.
10Haber, 2023 yılında Türkiye’nin ilk (ve şimdilik tek) okuyuculara ücretle okutulan tam bir haber sitesine dönüştü. Halen yazılarını 10Haber.net web adresinde yayınlanan bu dijital gazetede sürdürüyor.

edebiyathaber.net (22 Nisan 2024)

Yorum yapın