İsmail Kadare’nin “Taş Kentin Düşüşü” traji-komik bir roman

Mayıs 15, 2015

İsmail Kadare’nin “Taş Kentin Düşüşü” traji-komik bir roman

tas_kentin_dususu_1baskiİsmail Kadare‘nin “Taş Kentin Düşüşü” adlı romanı Yaşar Avunç çevirisiyle Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Arnavutluk’un en büyük yazarlarından İsmail Kadare’den, Balkan efsaneleriyle kara mizahı harmanlayarak otoriter yönetimlerin saçmalıklarını açık ettiği bir yapıt. Savaşın ortasında ölüm makinesi bir ordu kentin sınırına dayandığında olanlara dair traji-komik bir spekülasyon.

İkinci Dünya Savaşı’nın kasıp kavurduğu Avrupa’nın güneydoğusu, Arnavutluk’taki ‘taş kent’ olarak bilinen Gjirokaster’deyiz. Kenti işgale gelen bir Alman birliği kent girişinde saldırıya uğrar ve misillemeye yönelerek kent halkını rehin alır. Teslim bayrağını çeken kentteki hastanede görev yapan ve tıp eğitimini Almanya’da almış olan Doktor Gurameto’nun evinde Alman subaylarına bir ziyafet sofrası kurulur. Gece boyunca bu evden kente yayılan müziği dinleyen halk ölümü bekler ancak bütün kent ertesi sabah büyük bir sürprizle karşılaşacaktır.

Savaşın en gergin anlarında kurulan acı bir sofranın anlamının, tarihi kendi anlayışına uydurmak isteyen bir güç tarafından nasıl değiştirilebileceğini, 2005 Uluslararası Man Booker Ödülü sahibi usta yazar İsmail Kadare, Arnavutluk’un tarihi zenginliğini ve büyülü söylencelerini kullanarak anlatıyor.

edebiyathaber.net (15 Mayıs 2015)

Yorum yapın