İsmail Güzelsoy, yeni romanında müzikle insan ruhunun dilini çözüyor

Nisan 13, 2022

İsmail Güzelsoy, yeni romanında müzikle insan ruhunun dilini çözüyor

İsmail Güzelsoy’un yeni romanı Avucumda Rüzgar Var Doğan Kitap’tan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İsmail Güzelsoy, Avucumda Rüzgâr Var isimli yeni romanında müzik aracılığıyla insan ruhuna iniyor, büyülü ezgilerle insan ruhunun dilini çözüyor. Kötülük, tutku, aşk, yalan, suç… Her şey var bu dile gelişte.

Melodramların suça, aşka ve entrikaya bulanmış yaşamı, Güzelsoy’un büyülü gerçekçi anlatımıyla yeni bir anlam kazanıyor.

İnsanın en karanlık, kötücül yanını temsil eden Firdevs, Platon’un kayıp eserinin izinden giden Udi Nubar ve Tahir…

Avucumda Rüzgâr Var, aşk ve müzikle birbirine bağlanan öyküleri, sürekli başka bir forma bürünen karakterleri ile bildiğimiz evrenin dışında bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Avucumda Rüzgâr Var, müzikal bir yapının izinden dinamik bir tempo ve seyir izlerken anlatının dili de anlam evreninin ötesinde, sözcüklerin melodik değerleri gözetilerek biçimleniyor. Türler arasındaki geçişler bir peşrev gibi tasarlanıp işleniyor.

Müziği anlama ve açıklama yolculuğu adına yazılagelmiş pek çok edebi eser içinde çok önemli bir yere oturacak bir roman Avucumda Rüzgâr Var.

Ruhun kayıp müziğini dinlerken, İstanbul’un artık kaybettiği sesini de duyacaksınız.

Yazar Hakkında:

İsmail Güzelsoy, 1963’te, Iğdır’da doğdu. 9 yaşında ailesiyle İstanbul, Gaziosmanpaşa’ya taşındıktan sonra tek başına tekrar Iğdır’a dönerek ilkokulu orada bitirdi. Ortaokul yıllarında Karagümrük’e taşındı, aynı dönemde Cağaloğlu’nda mücellithane ve matbaalarda çalıştı. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi,

İletişim Fakültesi’nde eğitim gördü. Üçüncü yılında, dönemin eğitim koşullarına uyum sağlayamayacağına karar verip İsveç’e gitti, orada İsveç edebiyatı üzerine çalıştı. 1987 yılında yeniden İstanbul’a gelerek İsveççe ve İngilizce rehberliğe başladı.

Rehberlik yaptığı yıllarda çeşitli dergi ve gazetelerde öykü, makale ve röportajlar yayımladı.

Anadolu’da rehberlik yaparken karşılaştığı olay, insan ve kültürel dokunun esiniyle, sonraki yıllarda yazacağı romanların omurgasını oluşturan notlar, öyküler biriktirdi. 1999 yılından itibaren, gezileri sırasında biriktirdiği notları elden geçirip kurgusal

bir bütünlük içinde bunları yeniden biçimlendirmeye karar verdi. Bugün yayımladığı romanların büyük bölümü o dönem çalışmalarının bir ürünüdür. İlk kitabı Seni Seziyorum’daki öyküler de bu defterlerde biriken notların işlenmesinden ortaya

çıkmıştır. Bu ilk kitaptan sonra romanlarını yayımlamaya başladı. Genelde birbirine göndermeleri olan, farklı okumalara olanak tanıyan, çok katmanlı romanların çoğu rehberlik zamanında yaptığı çalışmaların yeniden ele alınışıyla biçimlenmiştir.

İsmail Güzelsoy ayrıca rehberlik yıllarında, bir rehberin gezi sırasında anlattıklarını derleyerek iki ciltlik İstanbul’un Gezi Rehberi’ni yayımlamıştır. Kitab-ı Mukadder, Ruh Hastası, Sincap, Rukas, İyi Yolculuklar, Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri, Çıt Yok, Saf, Değmez, Gölge ve Hatırla, Öksüz Ağaçların Çobanı ve Kıpırdamıyoruz isimli romanları vardır.

edebiyathaber.net (13 Nisan 2022)

Yorum yapın