İskandinav mitolojisinin kökeni ve efsaneleri üzerine akıcı ve anlaşılır bir kaynak

Ekim 5, 2022

İskandinav mitolojisinin kökeni ve efsaneleri üzerine akıcı ve anlaşılır bir kaynak

Mehmet Emre İnal’in İskandinav Mitolojisi adlı kitabı Destek Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İskandinav mitolojisinin kökeni ve efsaneleri üzerine akıcı ve anlaşılır bir kaynak

Mitolojik efsaneler yalnızca sıradan hikâyeler olarak okuyup geçilecek metinler değil, anlatılanlardan iyi veya kötü ders çıkarabileceğimiz kaynaklardır.

Mitoloji denince akla ilk olarak İskandinav mitolojisi gelmiyor olsa da İskandinav kültürü köklü bir geçmişe sahiptir. İskandinav kültürü ve mitolojisi üzerine ülkemizde büyük bir bilgi eksikliği olsa da bu alana duyulan merak ve ilgi gün geçtikçe artıyor.

Mehmet Emre İnal İskandinav Mitolojisi adlı kitabıyla alana katkı sağlamanın yanı sıra konuya ilgi duyanlara akıcı ve anlaşılır bir kaynak da sunuyor.

“… Bu kitabı okurken Loki’nin kötülüğünden ziyade Balder’ın iyiliğini, Odin’in çapkınlıklarından ziyade Sigyn ve Nanna’nın sadakatini, Utgard Loki’nin düzenbazlıklarından ziyade ise Forseti’nin adaletini benimsemeniz yerinde olacaktır…”

19.-20. yüzyıllarda yazılmış İskandinav mitolojisi hakkındaki dergi ve kitaplarda anlatımı desteklemek üzere ünlü illüstratörler tarafından çizilmiş illüstrasyonlarla anlatımı güçlendirilen bu kitabı okuduktan sonra bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayacaksınız.

Mehmet Emre İnal’ın yazdığı İskandinav Mitolojisi Destek Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

“VALHALLA’YA GELEN BİR SAVAŞÇI ŞİKÂYET ETMEZ!”

– RAGNAR LOTHBROK

Bugün Avrupa’yı ve Avrupa kültürünü şekillendiren yapıtaşları arasında kuşkusuz İskandinav mitolojisi de vardır. İskandinav mitolojisine ait kişiler ve semboller Avrupa kültürünün içinde halen yaşamaktadır. Bazen edebiyata, bazen görsel sanatlara kaynak oluşturmaya devam etmektedir.

Neredeyse yanı başımızda duran İskandinav mitolojisinin kahramanlarının isimlerini kâh bir filmde işitiyoruz kâh İngilizce haftanın günlerinin içinde çıkıyor karşımıza.

İskandinav mitolojisi birbirinden ürkütücü tanrılarıyla, tüyler ürpertici efsaneleriyle, güç savaşlarıyla ilgi çekerken çoğunlukla eğlenceli ve gotik karakterleriyle çeker okuyucuyu kendine.

Bu kitapta hem İskandinav mitolojisinin karakterlerini tanıyacak hem de gizemli efsanelerin dünyasına dalacaksınız. İskandinav mitolojisini anlamak açısından çok önemli bir kaynak olarak kabul edilebilecek bu kitapta aynı zamanda birçok popüler eseri daha iyi kavramanın ve anlamlandırmanın anahtarlarını da bulacaksınız.

Yazar Hakkında:

1998 doğumlu… Küçük yaşlarda mitolojik çizgi romanlarla ve oyunlarla mitolojiye ilgi duymaya başladı. Yıllar geçtikçe mitoloji üzerine yaptığı araştırmalar yaşamının bir parçasına dönüştü.

Süleyman Demirel Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 2018 yılından beri “Mitolojik Evren” adlı Instagram hesabından takipçilerine sanat tarihi, arkeoloji ve mitoloji üzerine bilgiler aktarıyor. İskandinav mitolojisi üzerine video eğitim seminerleri veriyor.

Mitolojide ve sanatta daha çok İskandinav kültürü üzerine çalışmalar sürdürüyor. Bitirme tezi çalışmasını İskandinav sanatı ve 18-19. yüzyıllarda çizilmiş İskandinav mitolojisini konu alan yağlıboya tablolar üzerine tamamladı. Sanat tarihi alanında akademik olarak geleceğe yönelik eğitim planları devam etmektedir.

edebiyathaber.net (5 Ekim 2022)

Yorum yapın