Irmak Zileli bütün doğallığıyla, soluksuz ve sansürsüz akıp giden bir bilince ses veriyor

Aralık 16, 2022

Irmak Zileli bütün doğallığıyla, soluksuz ve sansürsüz akıp giden bir bilince ses veriyor

Irmak Zileli’nin “Bende Ölen Sensin” adlı romanı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Eşik ile 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’nün, Son Bakış ile 2020 Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi olan Irmak Zileli, bu kez bütün doğallığıyla, soluksuz ve sansürsüz akıp giden bir bilince ses veriyor: Bende Ölen Sensin, çoğumuza tanıdık gelecek, “kentli-beyaz yakalı” bir adamın benliğinde öne çıkan arzuları ve karanlık köşelere pusu kurmuş korkuları titizlikle ortaya koyarken, “erkeklik” mekanizmasının tik taklarına bir saat ustasının dikkatiyle kulak veriyor. O kaçınılmaz yüzleşme gelip çattığında, bildiğimiz dünya, gerekçeleriyle birlikte, defolarından çatlayıp tuzla buz oluyor.

“Biz erkekler, diyorum, nasıl da bencil yaratıklarız. Gülümsüyor.
İtirafım hoşuna gitti. Tüm erkekler adına özeleştiri veren bir erkeği bütün kadınlar seviyor. Tecrübeyle sabit.”

Gençtin Volkan, çok normal.
Ufak bir şey yaşamadın Volkan.
Ne hissettin o an Volkan?
Bundan kaçamazsın Volkan.
Ah Volkan…

Yazar hakkında

1978 yılında İstanbul’da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Televizyon ve dergilerde muhabirlik yaptı. Roman Kahramanları dergisinin kuruluşunda görev aldı ve ilk 6 sayı yayın yönetmenliğini yürüttü. 2006 yılından bu yana çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde değerlendirme ve eleştiri yazıları yayınlanıyor.

Zileli’nin basılmış eserleri arasında Eşik (2011, 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü), Gözlerini Kaçırma (2014) ve Gölgesinde (2017) romanlarının yanı sıra Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma ve Halit Refiğ ile söyleşilerinden oluşan Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) başlıklı kitabı bulunuyor.

Irmak Zileli’nin, Tuhaf dergisinde “Tuhaf Karşılaşmalar” başlığı altında öyküleri yayınlanmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (16 Aralık 2022)

Yorum yapın