İran Film Haftası 4 Şubat’ta başlıyor

Ocak 25, 2022

İran Film Haftası 4 Şubat’ta başlıyor

İran Film Haftası 4-7 Şubat tarihleri arasında İBB Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenleniyor.

8 filmin gösterileceği etkinlik, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşeliği tarafından organize ediliyor.

Gösterimler Ücretsiz

Filmlerin ücretsiz gösterileceği etkinlikte, son dönemin ödüllü ve İran’da büyük gişe başarısı yakalamış yapımları yer alıyor. Programda; Kiyumers Pur Ahmed’in “Ayakkabılarım Nerede?”, Behruz Afkhami’nin “Azerşahduht, Perviz ve Diğerleri”, İbrahim Hatemikia’nin “Bodyguard”, Narges Abyar’ın “Künye 143”, Reza Mirkarimi’nin “Bu Kadar Basit” ve “Bir Küp Şeker”, Maziar Miri’nin “Resim Havuzu” ve “Sara ve Ayda” filmleri sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

İran Sineması Paneli

İran Film Haftası kapsamında 5 Şubat Cumartesi 15.00’te İran sineması üstüne bir panel de düzenlenecek. İran’dan gelen yönetmen Maziar Miri ve oyuncu Fereshteh Sadre Orafaee’nin konuşmacı olacağı panelin moderatörlüğünü yönetmen Faysal Soysal yapacak.

Adres:

İBB Ali Emiri Kültür Merkezi

Hırka-i Şerif, Akşemsettin Cd. No:66, 34134 Fatih/İstanbul

Filmler

Resim Havuzu 2013, 92 Dakika

Yönetmen: Maziar Miri

Senaryo: Hojjat Hassanpour

Oyuncular: Keyvan Beygi, Sepahrad Farzami, Shahab Hosseini

Meryem ve Rıza diğer insanlardan farklılardır. Birazcık farklı değil, çok farklılar. Ve bu farkın getirdiği problemleri, aşkın mucizesi ile çözebileceklerini göstermek için çok çalışmaları gerekiyor.

Sara ve Ayda 2017, 83 Dak.

Yönetmen: Maziar Miri

Senaryo: Amir Arabi

Oyuncular: Ghazal Shakeri, Pegah Ahangarani, Mostafa Zamani

Sara ve Ayda yakın arkadaşlardır. İçlerinden birisinin saygınlığı tehlikeye düşer. Birbirlerine yardım ederek sorunu çözmeye çalışırlar.

Bir Küp Şeker, 2011, 90 Dak.

Yönetmen: Reza Mirkarimi

Senaryo: Mohammad Reza Gohari Reza Mirkarimi

Oyuncular: Reza Kianian, Negar Javaherian, Farhad Aslani

Köyün sükûneti şehirden gelen misafirlerce bozulur. Dört kız kardeş, en küçük kardeşleri Pesendide’nin düğünü için aileleriyle birlikte gelmiştir. Bu olay bacanaklar için biraz sorun olsa da, çocuklar her ânı tatlandırır. Tâ ki…

Bu Kadar Basit, 2008, 97 dak

Yönetmen: Reza Mirkarimi

Senaryo: Reza Mirkarimi

Oyuncular: Hengameh Ghaziani, Mehran Kashani, Safa Aghajani

 İnşaat mühendisi kocasının yoğun çalışmasından ötürü İki çocuğu olan Tahereh kendini yalnız hissediyordur. Çocuklarıyla ilgili sorunlar da onu tedirgin etmeye başlar.

Azerşahduht, Perviz ve Diğerleri – Azar, Shahdokht, Parviz va digaran

2014, 92 Dak.

Yönetmen: Behruz Afkhami

Konu:

Ünlü bir sinema oyuncusu, son filminde gerçek eşi ile birlikte rol almak ister.  Bunun üzerine filmin oyuncu kadrosuna katılan eşi, dikkatleri üzerine çeker. Ancak bu ilgi, ünlü sinema oyuncusunu artan bir kıskançlığa sürükler ve kadının evi terk etme kararı almasına neden olur.

Bodyguard

2016, 94 Dak.

Yönetmen: İbrahim Hatemikia

Konu:

Kutsal Savunma Sineması filmleriyle tanınan İbrahim Hatemikia, izlenme rekorları kıran Bodyguard filminde, koruma biriminde görevli olan Albay Haydar’ın yaşamına odaklanıyor.  Hayatını tehlikeye atarak bir yetkiliyi suikasttan kurtaran Haydar, sonrasında ise mesleğini sorgulamaya başlar. Yeni göreviyse devlet için çalışan genç bir mühendisin korumalığını yapmaktır. Film 34. Fecir Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Aktör ve En İyi Görsel Efekt ödüllerini aldı.

Künye 143

2014, 97 Dak.

Yönetmen: Narges Abyar

Konu:

Ülfet, genç oğlu Yunus’un kendisinden habersiz olarak İran-Irak Savaşı’na gönüllü olarak katıldığını öğrenir. Oğlunun özlemi kadının yaşamında önemli dönüşümler gerçekleştirecektir. İran sinemasının tanınmış kadın yönetmeni Narges Abyar; Busan, Singapur, Asya Pasifik gibi çok sayıda festivalde ödül alan filminde savaşın geride kalanlar üstündeki etkilerine odaklanıyor.

Ayakkabılarım Nerede?

2016, 100 Dak.

Yönetmen: Kiyumers Pur Ahmed

Konu:

Karısı ve kızı onunla iletişimi kestikten sonra Habip, Alzheimer hastalığına yakalanmışçasına hafızasını yitirmeye başlar. Kızı babasıyla tekrar iletişim kurmaya başladığında her şey eskisi gibi olacak mıdır?

edebiyathaber.net (25 Ocak 2021)

Yorum yapın