Mesele’nin yeni sayısı çıktı

Temmuz 5, 2012

Mesele’nin yeni sayısı çıktı

Mesele Kitap Dergisi‘nin “Kürtaj Yasağı” dosya konulu 67. sayısı (Temmuz 2012) kitapçılara dağıtıldı.

Mesele’nin bu sayısında ana söyleşi olarak, feminist Handan Koç’la yapılan bir söyleşi yer alıyor. Söyleşinin başlığı, “Kürtaj Yasağı Bir Meydan Okuma, Ama Bizim İçin Geri Dönüş Yok!” Handan Koç söyleşisinde, kürtaj yasağı getirilme çabasında kritik olanın, iktisadi temelde bir ucuz işgücü deposu yaratılması ve kadınların eve çekilmesi arzusundan ziyade (bu da söz konusu olmakla birlikte), erkek egemen sistemin cinsiyetçi bir saldırısının esas alındığı görüşünde. Yine bu dosya kapsamında, romancı Semra Topal’ın Başbakan’ın Türkiye fantezisi/düşüne dair “Dünya Sahnesinde Çok Çocuklu  Türk Milleti” başlıklı eleştiri/taşlaması ve Dr. Muhtar Çokar’ın “Türkiye’de İsteyerek Düşük Konusunda Değerler ve Olgusal Gerçeklik” başlıklı kısa makalesi okunabilir.

Dergideki önemli bir yazı, eleştiri yazılarıyla dikkat çeken Hazal Halavut’un, romancı Ahmet Ümit’in kendini ‘kamusal düzlemde’ takdim ederken sergilediği kodları deşifre eden yazısı “Sultanı Öldürmek – Ahmet Ümit’i Anlamak”. Yazarın Bülent Ecevit Üniversitesi’nde yapılan “Ana Dilim Türkçe” konferansı bağlamında ‘Ses Bayrağı Ödülleri’nden biri almasına ve Mustafa Sarıgül’e bir Şişlili olarak teşekkürlerini ve minnetlerini sunmasına da değinilen yazıda, “Yazı’yla kurulan ilişkiyi ilk elden sakatlayanın, çoğu kez edebi değil, ahlaki beklentilerin ihlali olduğu”na dikkat çekiliyor.

Mesele’nin bu ayki diğer yazıları, Mahmut Alınak’la “Köpekler Adası’ndaki O Hicranlı, Yalnız Adam Benim!” başlıklı söyleşi, yaptıkları eylem sebebiyle fırsat bilinerek Türk Hava Yolları’ndan atılan THY işçilerinen Gökhan Eryılmaz ve Salih Bayrak’la yapılan söyleşiler, “Koşarken Yavaşlar Gibi” başlıklı iyi 12 Eylül romanlarından birinin yazarı Şöhret Baltaş’ın “Birbirimizden Başka Çaremiz Yok” başlıklı söyleşisi, Volkan Aran’ın “Biyoiktidar ve AKP’nin ‘İmparatorluk’ Fikri” yazısı ve Vuslat Saraçoğlu’nun Zeki Demirkubuz’un son filmi “Yeraltı”na dair eleştirisi yazısı da yer alıyor…

Kaynak: agorakitapligi.blogspot.com

edebiyathaber.net (6 Temmuz 2012)

Yorum yapın