İnsanın kâr-büyüme-kalkınma zehriyle şeytanlaşması ve bundan çıkış yolları

Temmuz 25, 2022

İnsanın kâr-büyüme-kalkınma zehriyle şeytanlaşması ve bundan çıkış yolları

Tayfun Atay’ınYeryüzüne Ölümü İndirdik Gülüm!” adlı kitabı Oğlak Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnsan türünün 21. yüzyılda Homo sapiens olmaktan “Homo Deus”a dönüşerek tanrısallık mertebesine ulaşacağı öngörüsü çok ilgi çekmiş, çok ses getirmiş, çok “satmıştır”. Elimizdeki kitapta ise Tayfun Atay, yayınevimizden daha önce çıkmış kitabı Doğadan Duaya: İnancı Gözlemlemek ile aynı doğrultuda bu öngörüyü sorunsallaştıran bir perspektiften hareket ederek gidişatın “Homo Deus”a değil, “Homo Demonus”a; tanrılaşmaya değil, şeytanlaşmaya doğru olduğunu öne sürüyor.

İnsanın kâr-büyüme-kalkınma “zehrini” zihinlere zerk etmiş kapitalizmin terkisinde ve onun jeolojik- felaket adı olan “Kapitalosen”de çevrekıyımdan türcülük ve ırkçılığa kadar nasıl “demonik” (şeytanî) bir varlık haline geldiğini işaret ederek…

Bu bakımdan Trump’tan Putin’e en tipik küresel-politik figürlerin pratiklerinden, popüler kültür ve sosyal medyada karşımıza çıkan figürlere, filmlere, simge ve temsillere uzanan izlekte “Homo Demonus”un suretini belirginleştirmeye gayret ederek…

Ve “Yeryüzüne ölümü indirme” yolunda pervasızca ilerleyen insanlığın tek çıkış yolunun insan-merkezci bakış açısından “çevre-merkezci”, yani çevreyi önleyen bir bakış açısına yönelmek olduğunun, tüm olumsuz/ümit kırıcı verilere rağmen bir kez daha, inatla altını çizerek…

Yazar hakkında

Tayfun Atay, A.Ü. DTCF’de antropoloji alanında lisans (1983) ve yüksek lisans yaptı (1986). Sonrasında Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda (SOAS) Yakın ve Orta Doğu Çalışmaları (Area Studies: Near and Middle East) programında ikinci yüksek lisans derecesini aldı (1990). Ardından aynı okulun Antropoloji ve Sosyoloji bölümünde din antropolojisi alanında doktorasını tamamladı (1994). 1984 yılında H.Ü. Antropoloji Bölümü’nde başlayan akademik yaşamında 1988-1994 yılları arasında lisansüstü çalışma amacıyla Londra’da bulunduktan sonra Hacettepe’ye geri dönerek 2000 yılında doçent, ardından A.Ü. DTCF Halkbilim ve Etnoloji Bölümü’nde profesör oldu (2006). 2007-2014 yılları arasında ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde ek-görevli öğretim üyesi olarak çalıştı, dersler verdi. 2003-2004 yılları arasında Milliyet “Popüler Kültür” ekinin yayın koordinatörlüğünü üstlendi. BirGün (2006-2008), T24 (2009-2011), Radikal (2011-2015) ve Cumhuriyet (2015-2018) gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı; aynı gazetede 2018 yılı başında yayıma giren “Cumhuriyet PAZAR” ekinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Ardından T24’te yazdı ve “T24 HAFTALIK” ekini yayına hazırladı. Halen Gazete Pencere’de yazıyor, aynı gazetede “Pencere Pazar” ekinin yayın yönetmenliğini sürdürüyor ve YouTube üzerinden yayın yapan Bidebunuizle kanalında Yavuz Oğhan’la “Büyük Resim” adlı programı izleyiciyle buluşturuyor.

edebiyathaber.net (25 Temmuz 2022)

Yorum yapın