İnsan dediğin dururken, kimin şeytana ihtiyacı vardır ki?

Nisan 4, 2019

İnsan dediğin dururken, kimin şeytana ihtiyacı vardır ki?

Patrick Ness’in “Gökyüzümüzdü Okyanus” adlı romanı, Olcay Mağden Ünal çevirisiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Beyazperdeye de uyarlanan Canavarın Çağrısı’nın Carnegie Madalyalı yazarı Patrick Ness’ten, dünya edebiyatının en önemli klasiklerinden Moby Dick’in hikâyesini yeniden yaratan, görsel bir başyapıt: Gökyüzümüzdü Okyanus.

Etkileyici üslubu ve Rovina Cai’nin resimleriyle zihinlere kazınan bu sürükleyici roman, okyanusların en güçlü avcı balinalarından birinin, efsanevi bir insan-avcıyı yakalamak için giriştiği amansız mücadeleyi konu ediniyor.

Metaforik anlatımıyla, okurlarını, kehanetin en “saf” hâli üzerine düşünmeye iten Gökyüzümüzdü Okyanus, şeytanla savaşanların er ya da geç şeytana dönüşecekleri varsayımında bulunan çağdaş bir fabl.

Nice okyanusların, nice derinlerin ve uçurumların en büyük, en acımasız kaptanı Aleksandra, gerçekliği tartışmalı bir deniz efsanesinin, “şeytanın ta kendisi” denen, acımasız bir insan-kaptanın peşinde. Çünkü kehanet de aslında, onun peşinde…

Herman Melville’in ölümsüz eseri Moby Dick’in alabora edilmiş bu güzellemesi, ödüllü yazar Patrick Ness’in ve Rovina Cai’nin ellerinde yeniden can buluyor.

“Şeytanın en büyük kozu, onu görmek istemenizi sağlamaktır. Ve ondan, ancak onu gördüğünüzde korkarsınız. O zaman da iş işten geçmiştir.”

***

“Patrick Ness’in her zamanki duru, şiirsel üslubu bu kitabı da süslüyor ve anlatının hızına hız katıyor. Kimlik arayışına ve zorlu ahlaki seçimlere eğilen konu, Rovina Cai’nin büyülü, melankolik resimleriyle daha da güçleniyor…” Guardian

Tadımlık>>>

Patrick Ness Hakkında

1971 yılında, ABD’nin Alexandria şehrinde doğdu. Çocukluğu boyunca sürekli şehir değiştirdi. Altı yaşına kadar Hawaii Adaları’nda yaşadı, sonraki on yılını Washington’da geçirdi, ardından da Los Angeles’a taşındı. Burada, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde, İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. Mezun olduktan sonra bir süre metin yazarlığı yaptı. İlk öyküsü 1997 yılında bir dergide yayımlandı; 1999’da Londra’ya taşındığında, ilk romanı üzerinde çalışmaya başlamıştı. “Kaos Yürüyüşü” serisiyle büyük çıkış yakalayan yazar, serinin üçüncü kitabı İnsan Denen Canavar ile 2011 yılında İngiltere’nin en saygın çocuk edebiyatı ödüllerinden olan Carnegie Madalyası’nı kazandı. Ness, aynı ödülü 2012 yılında, bu kez Canavarın Çağrısı ile bir kez daha alarak, Carnegie Madalyası’nı üst üste kazanan ikinci yazar oldu. Canavarın Çağrısı 2016’da beyazperdeye de uyarlandı, izleyicilerden ve eleştirmenlerden tam not aldı. Hâlen İngiltere’de yaşayan Patrick Ness, gençler ve yetişkinler için öyküler, romanlar, dizi ve film senaryoları yazmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (4 Nisan 2019)

Yorum yapın