İlkokul hikâye kitabında penguenlere başörtüsü takıldı!

Mart 13, 2013

İlkokul hikâye kitabında penguenlere başörtüsü takıldı!

Üst üste medyaya yansıyan kitaplara sansür haberlerinin ardından, ilginç bir ‘kitap haberi’ daha ortaya çıktı.

İlkokul birinci sınıfların kaynak kitapları arasındaki Timaş Yayınları’nın çıkardığı ‘Paytak Penguenler ile Tanışalım’ adlı hikaye kitabında bazı penguenlere başörtüsü takıldı.

Hürriyet gazetesinden Şebnem Arat’ın haberine göre, kitapların denetlenmesi gerektiğini söyleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, “Çocuklar üzerinde bir yaşam biçimi inşa edilmeye çalışılıyor. Çeviri metinlerine müdahale ediliyor, hikaye kitaplarında hayvanlara bile başörtüsü takılıyor. Bu uygulamalar çok yaygınlaştı. Çocukların ilk 4 yıl soyut düşünme becerileri gelişmez. Bu nedenle karşılaştıkları kavramlar onlarda izler bırakacak. Uygulamalar bilimsel eğitime uygun değil” dedi.

Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Oktay ise şunları söyledi: “Küçük yaşta çocuğun karşılaştığı her şey bilinçaltına yerleşir. İlkokul birinci sınıfta çocuğun maruz kaldığı bu görseller de aklında kalacak. Böylece ileride başörtüsüne daha alışkın olacak. Bu nedenle onları bir tarafa doğru yönlendirmek doğru değil. Kitaplar, belli fikirleri çocuğa aşılamamalı.

Timaş Yayınevi‘nin, Hürriyet Gazetesinin “başörtülü penguen” haberi üzerine yaptığı açıklama şöyle:
“İlk baskısı Ağustos 2011 yılında gerçekleştirilen ve bugün; 12 Mart 2013 tarihinde Hürriyet Gazetesi’nde haberi yapılan Paytak Penguenler, The Marching Penguins orjinal adıyla Kapp Books yayınevi tarafından yayımlanmış orjinaline sadık kalarak çevrilmiştir.
“Sevimli Hayvanlar” dizimizde 10 kitap bulunmaktadır. Bu kitaplar okul öncesi çocuklarına hitap etmektedir ve ders kitabı değildir. Sadece çocukların hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlamaktadır… Resimlerde ve metinde herhangi bir müdahale yapılmamıştır.
Bu haberde bir kasıt olduğunu düşünüyoruz. Kitabın içeriği ve görselleri incelendiğinde söz konusu haberdeki itham ve önyargıların asılsız olduğu görülecektir. Söz konusu haberin muhatabı ve kitabın yayımlayıcısı olarak her türlü soruya açık olduğumuzu belirtmek isteriz.”

13 Mart 2013

Yorum yapın