Filiz Çavuş’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Şubat 10, 2021

Filiz Çavuş’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklara özgü hayatı sevme, her baktığım yerde ayrıntıları keşfetme ve merak duygumu her daim içimde canlı tutuyorum. Çocuk olmaktan, çocukça davranmaktan bir an olsun vazgeçmek istemiyorum. Çocukluğumun ellerini sıkı sıkı tutup hayat boyu onunla birlikte el ele yürümek istiyorum. Bu sebeplerle ve daha birçok “çocukça” sebepten dolayı çocuklar için yazıyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk çocuk kitabı “Heidi”ydi. Heidi”nin her daim kendini mutlu hissetmesi, özgürlüğü, yaşadığı yerde kendine “büyük” mutluluklar yaratması beni çok etkilemişti. Yaşama ve kendime bakış açımın oluşmasında Heidi’nin katkısı büyük. Şu an bile “Heidi”nin kitabını okuduğumda ve çizgi filmini izlediğimde ruhum kanatlanıyor ve çocuk gözlerle aynı hisleri yaşıyorum.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Rico ve Oscar Serisi’ni bir yazar gözüyle çok beğeniyorum. Küçük şakaları hikaye içine yedirmesi, duyguları ölçülü biçimde işlemesi, olay akışındaki sadelik ve heyecan keşke böyle bir hikaye serisini ben yazsaydım dedirtiyor. Ayrıca “Canavarın Çağrısı” kitabı, “ölüm” temasını böyle naif ve içten yazabildiği için en beğendiğim kitaplar arasında.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son okuduğum kitap Joy Cowley’nin yazdığı “Külüstür”dü. Kitap, iki çocuğun babaannesi ve dedesiyle birlikte bir dağ evinde geçirdiği günleri anlatıyor. Hayatımızın çocukluk, ergenlik ve yaşlılık evrelerini, bu evreler arasındaki farkları güzel bir biçimde anlatmış. Modern ve ilkel olanı, ihtiyaçlarımızın nelere göre şekillendiğini heyecanlı bir olay örgüsüyle okura aktardığı için “Külüstür”, sevdiğim çocuk kitapları arasında yer aldı.

edebiyathaber.net (10 Şubat 2021)

Yorum yapın