İklim hareketinin kullandığı mücadele yöntemlerinin daha da keskinleşmesi için ateşli bir çağrı

Şubat 4, 2022

İklim hareketinin kullandığı mücadele yöntemlerinin daha da keskinleşmesi için ateşli bir çağrı

Andreas Malm’ın “Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır” adlı kitabı, Kurtay Kağan Işıtan çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bilim insanları artık dilimize pelesenk olmuş bu  cümleyi yıllardır dillendiriyor: Dünyamız hızla  ekolojik yıkıma doğru sürükleniyor. Buzullar eriyor,  okyanus suları kimyaları bozularak yükseliyor,  orman yangınları korkunç bir şekilde dört bir yanı  ele geçiriyor… Isı artışını ve bir şeylerin yanlış gittiğini artık doğrudan tenimizde hissedebildiğimiz  bir zamandayız şimdi. 

Tabii ki onlarca yıldır bu felaketin önlem  almadığımız sürece sonumuz olacağını sokaklarda,  kitlesel protestolarda haykıran ve bunu yaparken  son derece barışçıl olanlar da vardı, hâlâ var; ancak  onlara rağmen fosil yakıt endüstrileri giderek  büyümeye ve tüm alternatiflerin önünü tıkamaya  devam ediyor.  

Peki her şey besbelli bir kıyamet alametiyken  neden protestolar barışçıl mizacını bir kenara  bırakamıyor?  

Ünlü iklim araştırmacısı (ve SUV lastiklerini  söndüren ve kömür madenlerindeki sabotajları  gerçekleştiren aktivistlerden biri olan) Andreas  Malm, anbean yaşadığımız bu ekolojik yıkım  sürecinde, iklim hareketinin kullandığı mücadele  yöntemlerinin daha da keskinleşmesi için ateşli bir  çağrı yapıyor. 

Malm bu çağrıyı yaparken bugün hâlâ tüylerimizi ürperten halk devrimlerinden, ırkçılık  karşıtı hareketlerden ve kadınların oy hakkı için süfrahetlerin sabotajlarıyla kitlesel  gelişim nasıl gerçekleştiğinden dem vuruyor, böylelikle çağrı aynı zamanda bir karşı tarih  anlatımı olarak da işliyor.  

Almanya ormanlarından Londra sokaklarına, İran’dan Irak çöllerine kadar meydana  gelen farklı eylem döngülerini kendine özgü bir anlatımla okurun önüne seren Malm  hem ateşli ve öfkeli yüreklerimize hitap ediyor hem de zihinlerimizi kurcalayan çarpıcı  bir tartışma sunuyor: Sivil direniş mi, yoksa sabotaj mı? Alevler içinde bir dünyada  nasıl mücadele etmeliyiz? 

Kitap Hakkındaki Görüşler 

“İklim hareketini rehavetten kurtarmayı amaçlayan kısa ve sürükleyici bir manifesto.” –  Bright Green 

“Mütevazı ve incelikli bir kanıt niteliğinde… Bu kitabı okurken ultra zenginlerin özel  jetlerini sabote etmeyi düşünmemek elde değil.” – Tim DeChristopher, Yes Magazine “İklim krizi hakkında yazılan en önemli eserlerden biri.” – Wen Stephenson, Los Angeles  Rewiew of Books

edebiyathaber.net (4 Şubat 2022)

Yorum yapın