“Her biri şahane” beş arkadaşın dayanışma ve başarı hikayesi | Zeynel Özbalçık

Kasım 10, 2021

“Her biri şahane” beş arkadaşın dayanışma ve başarı hikayesi | Zeynel Özbalçık

“Pek uzakta olmayan bir yerde” yani okulda, mahallede, oturduğumuz sitede veya yazlıkta her an yanı başımızda olan ancak fark edemediğimiz beş arkadaş. Bu hikâye bize çocukların, sıra dışı yeteneklerini birleştirince neler başarabileceklerini gösteriyor. Yardımlaşmanın ve farklılıklarımızla bir arada yaşamanın önemini anımsatıyor. 

Kitabın kapağına baktığımızda okuyuculara tanıdık gelen çizimlerle karşılaşıyoruz. Çok yönlü ve çok ödüllü yazar Quentin Blake’in severek okuduğumuz kitaplar yazması ve sayısız çocuk kitabı resimlemesi bu tanışıklığı güçlendiriyor. Kitabın kahramanlarında televizyon dizilerinde ve çizgi filmlerde gördüğümüz kusursuz ve doğa üstü yetenekleri olan çocukların aksine, günlük hayatta karşılaştığımız doğal ve yetenekli çocuklar görüyoruz.

Kır gezisine gitmek isteyen beş arkadaş hazırlıklarını yaptıktan sonra Koca Eddie’nin sürdüğü sarı otobüsle” güzel bir yer bulana kadar tepelere doğru çıkıyorlar”. Kırlarda gezip dolaştıktan sonra sandviçlerini yemek için mola veriyorlar. Çocuklar gibi sandviçlerinin  de farklı olduğu görülüyor. Muzlu, yumurtalı, domatesli, peynirli ve turşulu… İnsanın doğasında var olan bu farklılık birlikte geziye çıkmalarına ve eğlenmelerine engel taşımıyor.

Yemeklerini yedikten sonra beklenmedik olaylar gelişmeye başlıyor. Koca Eddie rahatsızlanarak bayılıyor. Bunun üzerine “yardım bulmak üzere hep birlikte yola koyuluyorlar”. Farklı yeteneği ve özel güçlere sahip olan çocuklar bu güçlerini birleştirerek Koca Eddie ’yi sürpriz bir şekilde kurtarıyorlar.

Yazarın çizimleri kadar ustaca kullandığı dil ve anlatım kitaba özgünlük kazandırıyor. Kitap beş arkadaşın sıra dışı yetenekleri, çevre duyarlılığı, engelli bireyler ve insan hayatına verilen değer gibi birçok konuya “parmak sallamadan” yer verip, okuyucuya sezdiriyor. Çevirmenin uyumlu Türkçesi de akıcı ve heyecanlı hikâyeyi bir solukta okumamızı sağlıyor.

Bizler eğitimciler olarak öğrencilerimizin yapamadıklarını değil de yapabildiklerini öne çıkardığımızda onların yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanımış oluruz. Her biri farklı özelliğe ve beceriye sahip öğrencilerimize destek olmak için eğitim ortamlarını zenginleştirmeliyiz, kendilerini gerçekleştirmeleri için fırsatlar sunmalıyız.

Yetenekleri ile hayatımıza renk katan şahane çocuklara sevgilerimle…

Kaynak: Beşimiz Yazan ve Resimleyen: Quentin Blake Çevirmen: İpek Şoran Yayınevi: Can Sayfa Sayısı:20

edebiyathaber.net (10 Kasım 2021)

Yorum yapın