Hepimiz Greta’yız: Nitelikli bir kılavuz kitap… | Serkan Parlak

Haziran 17, 2020

Hepimiz Greta’yız: Nitelikli bir kılavuz kitap… | Serkan Parlak

Valentina Giannella, altı yıl önce Hong Kong’a taşınan iki çocuk annesi Milanlı bir gazeteci, İtaliaOggi ekonomi gazetesinde on yıl çalıştı. Mind the Gap haber ajansını kurdu. Birçok önemli İtalyan gazete ve dergisinde gelecek, çevre ve gençlik konularında yazdı. Giannella’nın yazdığı, Manuela Marazzi’nin resimlediği-botanik ve doğa âşık, etik ve çevre dostu şirketlerle birçok kitap üzerine çalışan tutkulu illüstratör- Hepimiz Greta’yız A7 kitap etiketi, Bahar Yiğitbaş’ın nitelikli çevirisiyle geçtiğimiz ay okurla buluştu.

Kitabın kapağında Greta’nın elinde tuttuğu slogan anlamlı: “Dünyayı Kurtarmak İçin Harekete Geçin, İklim Aktivisti Olun!”

Hepimiz Greta’yız, bilimin yol göstericiliğinde gezenimizde neler olup bittiğini Greta Thunberg kılavuzluğunda anlamak için etkili bir araç. Bir Cuma sabahı Sidney’den San Francisco’ya kadar neredeyse iki milyon yaşıtını sokaklara döken genç kız, yeni nesil için ilham kaynağı, referans noktası ve çok ihtiyaç duyulan bir kimliğin temsili: Greta.“İnsanlar kolaylıkla uyum sağlayabilirler: Hâlâ bir şeyleri düzeltebiliriz. Ancak bunu gerçekleştirmek için var olan fırsat kaçmak üzere. Hemen bugün başlamalıyız. Daha fazla bahaneye gerek yok.”diyor.

İklim değişikliği ne anlama geliyor? Sonuçları neler olacak? Krizi durdurmak için hükümetler ve biz neler yapabiliriz?

Hepimiz Greta’yız; kısa ve yalın bölümler, nitelikli açıklamalar, güncel bilgiler, ve harikulade çizimleriyle muhteşem bir başvuru kitabı. Greta’nın, çocukların, gençlerin ve bilim insanlarının çok kıymetli uyarıları var. Bu uyarıların temel niteliklerini özlü biçimde anlamak isteyen her yaştan okur için şu dönemde en çok ihtiyacımız olan akılcı, aydınlatıcı, bilimsel ve anlaşılır bir tablo çiziyor.    Bilim, adalet ve bağlılık değerlerinin izinde yeni yeşil dünyaya rehberlik eden “Hepimiz Greta’yız” hazırlık, eylem, hareket ve kararlılık stratejilerine öncülük ediyor.

Küresel ısınma, sera gazı etkisi, fosil yakıtlar, biyoçeşitlilik, sürdürülebilir kalkınma nedir? Hangi kaynaklar güvenilir ve ben nasıl harekete geçebilirim? Bu kitap sayesinde genel sorulara, şüpheci yaklaşımlara etkili yanıtlar verebiliriz. Gezegenimizi iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan krizin etkilerinden kurtarmak için yola çıkan Greta Thunberg’i bu çok değerli yolcuğunda desteklemek için mutlaka bir şeyler yapabiliriz.

Bu kitabın amacı, iklim değişikliğini anlamak için ihtiyaç duyulan temel fikirlerini bilimsel ve anlaşılabilir bir dille, en güvenilir kaynaklardan faydalanarak sunmaktadır. Kitap, gençler için ve ebeveynler, büyükanneler ve büyükbabalar için; dünyamızın sağlığı hakkında sorular soran genç insanların doğrudan ve acil sorunlarına artık cevap vermek zorunda kalan her birimiz için.”

Kaynak: Hepimiz Greta’yız, Valentina Giannella, A7 Kitap, Türkçeye çeviren: Bahar Yiğitbaş, Mart 2020, 1. Baskı, 125s.  

Serkan Parlak – edebiyathaber.net (17 Haziran 2020)

 

 

Yorum yapın