Hayatta kalmak için var olmak | Özay Şen

Kasım 8, 2018

Hayatta kalmak için var olmak | Özay Şen

Eğer felsefe ile bir nebze olsun ilgileniyorsanız, Sartre ve Camus isimlerini mutlaka duymuşsunuzdur. Yakından ilgilendiyseniz bu iki ismin ortak noktası olan varoluşçuluk düşünce tarzına da giriş yapmışınız demektir.

Çağımızın en büyük yazarlarından biri olan Sartre’ın varoluşçuluk kavramını anlayabilmek, onun gibi düşünebilmek bir hayli zordur. Benzer şekilde Camus’nün yazarlık ve filozofluk arasında gidip gelen hayatında, yazdığı romanlarda bu krize sıklıkla yer verdiğini görürsünüz. Bu iki ünlü ismin ortak noktasını anlamak için filozof olmaya gerek yok fakat varoluşçuluk krizini yönetebilmek ve bundan sağ çıkabilmek için filozof sabrına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Richard Appignanesi tarafından yazılıp İngiliz karikatürist Oscar Zarate tarafından çizilen Varoluşçuluk, Say Yayınları’nın Çizgibilim serisinin bir parçası olarak raflarda ışıldıyor. Appignanesi, kendi yaşadığı varoluşçuluk krizini Sartre ve Camus ile yaptığı hayali konuşmalar ve tartışmalarla anlatmış. Kitap sayesinde, sadece bu iki isme değil Freud’a, Heidegger’e ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında felsefeye gönül vermiş birçok ismin düşüncelerini de vakıf olacaksınız.

Eserde yazar, genel anlamda seçtiği konuyu basit başlıklar ve açıklamalarla anlatmaya çalışmakta. Oscar Zarate’nin karikatür çizimleriyle dinamik bir hava kazanan Varoluşçuluk, konuya yeni girmeye çalışanların başvuracağı ilk kitaplardan biri olabilir. Yine de kitap zaman zaman zorlayıcı anlarda boğulabiliyor. Bunun en büyük sebebi ise Richard Appignanesi’nin kendi düşüncelerini, konu edindiği yazarların önüne çekmeye çalışması. Yer yer filozoflar ve yazar arasında hayali tartışmaların gerçekleştiğini fakat bunların sonuçlanmadığını görüyoruz. Soruyu okura bırakan Appignanesi, herkese hitap eden bir kitap çıkarmaya çalışsa da çoğu zaman yetersiz kaldığını da kabul etmek gerekiyor.

Say Yayınları’nın Çizgibilim serisinde önemli bir yeri olan Varoluşçuluk, Şükrü Alpagut’un yalın çevirisi ve akıcı diliyle yeni arayışlarda olanlara ya da krizden çıkmak isteyenlere hitap ediyor.

Özay Şen – edebiyathaber.net (8 Kasım 2018)

Yorum yapın