“Naikan”: Minnet, lütuf ve Japonların içebakış sanatı

Ağustos 11, 2023

“Naikan”: Minnet, lütuf ve Japonların içebakış sanatı

Gregg Krech’in Naikan adlı kitabı, Cemal Can Tarımcıoğlu çevirisiyle Athica Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnzivaya çekilerek kendini inceleme yöntemine dayanan Naikan hayatınızı değiştirebilir!

Bu kitap size, insanın içebakışıyla ilgili olan Naikan düşünce sisteminin uygulamasını ve onunla özdeşleştirilen temel fikirleri ve kavramları açıklayarak Naikan yardımıyla bu zihniyeti hayatınıza dahil etmenin çeşitli yollarını gösteriyor. 

“Naikan Japonlara özgü gibi görünebilir ama gerçekliğe ve insanlığın temel doğasına sıkı sıkıya bağlıdır. Yüzeysel gibi görünebilir ancak benliklerimizin katmanlarını sökebilir ve daha önceden gizli olan gerçeklikleri açığa çıkarabilir.”

Arka Kapak Yazısı:

“Ömrün boyunca edeceğin tek dua ‘Teşekkür ederim’ olsa yeter.”

Meister Eckhart

Naikan, “içebakış” anlamına gelen Japonca bir kelimedir. “Kendini akıl gözüyle görmek” eşsiz hazineleri keşfetmemizi ve yaşamda hepimize lazım olan o en güçlü sanatı, minnet duymayı bize öğretir.

Doğu’nun ruhani ve psikolojik geleneklerinden yararlanan Naikan, kişisel farkındalık, minnet, empati ve hayatımızda ilerlemek için etkili bir kendi üzerine düşünme yöntemidir. İlk olarak Budist geleneğinde manevi bir uygulama olarak başlayan Naikan, şimdi ise psikologlar tarafından ilişkiler, bağımlılıklar ve diğer zihinsel sorunları çözmede etkili bir araç olarak kabul ediliyor.

Japon psikolojisinin önde gelen uzmanlarından Gregg Krech, bir felsefeden çok daha fazlası olan Naikan’la bizleri nasıl yaşadığımıza ve buradan nereye gideceğimize dair derin ve dönüştürücü bir yolculuğa davet ediyor.

Yazar Hakkında:

Gregg Krech yazar, şair ve Kuzey Amerika’da Japon Psikolojisi konusunda önde gelen uzmanlardan biridir. Çalışmaları The Sun dergisi, Tricycle, Self, Utne Reader, Counseling Today, Cosmopolitan ve Experience Life’da yer aldı. Kitapları arasında Naikan: Minnet, Lütuf ve Japonların İçebakış Sanatı, Akıl Sağlığına Doğal Bir Yaklaşım, Harekete Geçme Sanatı ve Ay’ı Gösteren Parmak yer alıyor. 

Krech ve eşi Linda, Vermont’ta Japon Psikolojisi’ni psikolojiye geleneksel Batı yaklaşımlarına bir alternatif olarak kullanan kâr amacı gütmeyen bir merkez olan ToDo Enstitüsü’nün (http://www.todoinstitute.org) kurucularıdır. Geçtiğimiz 25 yılda Krech, atölye çalışmaları ve çevrimiçi kursları aracılığıyla binlerce kişiye Japon Psikolojisi’ni, özellikle Naikan Terapisi, Morita Terapisi ve Kaizen’i tanıttı. Çalışmaları, amaç, minnet, farkındalık, şefkat ve yapıcı eylem gibi değerlere dayalı psikolojik, manevi ve pratik değerlerin bir karışımını desteklemektedir. Krech, Kuzey Amerika Naikan Danışmanı’nın bir üyesi ve üç ayda bir yayımlanan Thirty Thousand Days: A Journal for Purposeful Living dergisinin genel yayın yönetmenidir.

edebiyathaber.net (11 Ağustos 2023)

Yorum yapın