Hayaller, sizin olduğunuz her yere sığar | Sevim Şentürk

Ocak 20, 2024

Hayaller, sizin olduğunuz her yere sığar | Sevim Şentürk

Günümüz çocuk edebiyatının parlayan yıldızlarından biri de kuşkusuz Mert Arık. Kaleminden dökülen sözcüklerle kurduğu eve o kadar çok misafir geldi ki… Onun anlatı âleminde seslendiği öyküler, kulaktan kulağa anlatılıyor artık. Hayal dünyasından şekillendirip sunduğu zürafası uçuyor, treni uzaya gidiyor, çantasından fil çıkıyor, yenilen ayvalardan müze yapıyor falan, hepsine inanıyoruz artık. Bu genç ama gittikçe ustalaşan kalem, yeni bir kitabıyla kapımızı çaldı yine: Dinozorumun Saklandığı Yer. Öykü; İncir Çekirdeği İlkokulu’nda yağmurlu bir sonbahar sabahı başlıyor. Yazarın kişisel tarihinden bir sayfayı da havalandıran bir detay söz konusu; çünkü okul tabelada yazdığına göre Adana-Seyhan’da, belirtelim.

Ağrı Dağı da Mars da Çok Yakın!

Kahramanımız Atlas, büyük sürprizleri seven; hatta onların olması için çaba sarf eden biri. Kuru salatalık kasabasına gitmek, mor portakal köyüne uğramak ve nihayetinde uzaya çıkmak gibi hedefleri olan çalışkan bir öğrencinin hayal gücü etrafında örülen desenleri okuyorsunuz. Yazar, burada kaderin gayrete âşık olduğunu söylüyor şık biçimde. Yani kişi isterse Ağrı Dağı’nın zirvesine de tırmanır, imkânlar el verdiği ölçüde Mars’a, Satürn’e ya da Jüpiter’e yolculuklar da gerçekleştirir. Öğretmen, öğrencilerinin düş gücünü başarılı bir şekilde işliyor ve etkiliyor. Şu cümleleri siz de okurken tekrar ediyorsunuz: “Hayal gücümüzün sınırlarını zorluyorduk. Kulaklarımıza inanamıyorduk. Gözümüzü kırpmadan pürdikkat öğretmenimizi dinliyorduk. Neler söylüyordu öyle? Anlatılanların hepsi çok fantastikti.”

“İnsan, Âlemde Hayal Ettiği Müddetçe Yaşar”

Yazarın, öğretmen aracılığıyla kurduğu, “Şunu asla unutmayın: Bizim olduğumuz her yere hayallerimiz de sığar.” cümlesi, Yahya Kemal’in Deniz Türküsü şiirinde “Yürü! Hür maviliğin bittiği son hadde kadar/İnsan, âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar.” sözüyle nasıl da akraba değil mi? Hikâyeyi takip edelim: Büyük gün gelir. Öğretmen, öğrencilerin aylardır bekledikleri sürprizi sonunda açıklayacaktır. Kalpler güm güm atıyordur. Arkadaşları da en az Atlas kadar heyecanlıdır. Hiç kimse yerlerinde duramıyordur. Nihayet ders zili çalar. Herkes hemen sınıfa koşturur. Öğretmen sınıfa gelir ve büyük bir neşeyle seslenir: “Bugün macera başlıyor! Hazır mısınız çocuklar?”

Çocuk İmgelerinden Kitaplar Yapmaya Devam…

Şimdi anlatının devamını ve dinozorların ne ara konuya dâhil olduğunu öğrenmek isteyenleri biz de kitaba uğurlayalım ve yazarla baş başa bırakalım. Mert Arık, çocukların zihin dünyalarındaki imgelerden kitaplar yazmaya devam etsin diyelim ve hikâyeyi renklendiren Serdar Turali’ye de teşekkür edelim.

edebiyathaber.net (20 Ocak 2024)

Yorum yapın