“Binlerce Yıldır Yaşayan Efsane: Şahmeran” | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 19, 2025

“Binlerce Yıldır Yaşayan Efsane: Şahmeran” | Mehmet Özçataloğlu

Günler hızla geçiyor fakat gelmesi gereken o güzel ve sıcak hava hâlâ gelmedi. Kara bulutlar üzerimizde geziyor. Gitmeye de niyeti yok gibi. Oysa Mayıs ayındayız ve Mayıs ayında yeşilin, mavinin ve diğer tüm renklerin çeşitli tonlarıyla kucaklaşmalıydık. Payımıza düşenin hâlâ gri olması biraz canımı sıkıyor. Kendi dünyamı renklendirebildiği kadar renklendiriyorum fakat bunun genele yansıdığını görebilsem çok daha güzel olacak inancındayım.
Çocukluğumda duyduğum bir efsaneyi unutamadığımı fark ettim bu günlerde. 9-10 yaşlarındaydım. Üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen o sahne tüm canlılığı ile zihnimde duruyor. “Şahmeran’ın öldüğü duyulursa tüm yılanlar insanları öldürecek!” Küçücük yüreğimde duyduğum korku, üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen hâlâ canlı. Şahmeran’la ilgili okuduğum kitaplarla da bunu anımsıyorum her defasında.
Son olarak da “Şahmeran’ın Sırları”yla yaşadım bunu bir kere daha. Altın Kitaplar tarafından yayımlanan kitabın yazarı Hurihan Yıldırım Kurtaran, resimleyense Seda Kayrancıoğlu. Kitabın Altın Kitaplar’da ilk baskısı fakat öncesiyle birlikte 13. Baskı olduğunu da ifade edeyim hemen.
Yazar, geçmişi ve günümüzü birleştirerek anlatmış hikâyeyi. Rana, Cesur, Özgür ve Defne kahramanlarımız. Rana, okulun son günü hem karne alacağı hem de tatile gideceği için mutludur. Takdir alacağından da çok emin. Oysa onu bir sürpriz bekliyor. Yeni sistemde bu tür sürprizlere yer yok aslında. Karnelerin bile bir heyecanı kalmadı ama yazar anlatımında bunu tercih etmiş. Sürprizin sonucunda onu bekleyen bir görev var. Tatil boyunca araştırması ve tamamlaması gereken bir ödev. Buradan sonra okur, Tarsus’un bir özelliğini tanıyor, gizemine tanıklık ediyor, öğreniyor. (Ben de kitaptan, Tarsus ve Adana Ceyhan’da, Şahmeran’ın bir düğüne katıldığı ve yılanların şahlarının öldürüldüğünü bilmediklerini; öğrenirlerse tüm insanları zehirleyeceklerine inanıldığını öğrendim. Hatta yılanların düğünün daha devam ettiğine inanmaları için her fırsatta davul çalındığının tespit edildiğini de.) Rana, Tarsus’ta Şahmeran efsanesini araştıracaktır. Ona ödevi konusunda yardımcı olabilecek kişi ise abisi Özgür ve kuzeni Cesur’dur. Konu Şahmeran olunca gizem ve heyecan da eksik olmuyor tabii. Geçmişle bugün arasında bir yolculuk bu kitap. Değerli hocam Feyza Hepçilingirler’in de referans notunu ekleyim buraya: “Şahmeran’ın Sırları her ne kadar çocuklar kadar büyüklerin de heyecanla okuyacakları bir kitapsa da çocuklar için yazıldı. Onların hayal güçlerini artırırken efsanelere merak ve ilgi duymalarını sağlıyor. Bir yandan okumanın tadını sunuyor öte yandan dostluk, arkadaşlık, sevgi, barış, aile ve hayvan hakları gibi evrensel kavramların altını çiziyor…”
Yazarın da dediği gibi Şahmeran efsanesi insanlık var oldukça yaşayacaktır. O zaman buyurun Hurihan Yıldırım Kurtaran’ın kaleminden de bir okuyun.

edebiyathaber.net (19 Mayıs 2025)

Yorum yapın