Hayal gücüne yazılmış bir güzelleme: “Vişnenin Cinsiyeti”

Şubat 9, 2015

Hayal gücüne yazılmış bir güzelleme: “Vişnenin Cinsiyeti”

visnenin-cinsiyeti-704642-Front-1Jeanette Winterson‘ın “Vişnenin Cinsiyeti” adlı romanı, Sel Yayınları etiketiyle yayımlandı.

17. yüzyıl İngiltere’si olan ya da olmayan, fantastik bir dünyada Thames Nehri’nde bir bebek bulunur. Jordan adındaki bu bebek, Köpek Kadın tarafından kurtarılır ve büyüyüp dünyayı gezmeye başlar; ama maceralarında karşılaştığı tuhaflıklar kendi zihninin ürünüdür.

Vişnenin Cinsiyeti, hayal gücüne yazılmış bir güzellemedir. Olup bitenler arasındaki boşlukları ve o boşluklar arasındaki tanımlanmayan zamanları dert edinen, zamanla derdi olan, okumanın bize okumamaktan daha çok zaman kazandıracağını öğütleyen bir eser; özlemi çekilen, hayali kurulan şeylere dair, katı cisimlerden oluşmuş dünyaya bir meydan okumadır. Bizi bir içsel yolculuktan diğerine taşırken, zamanın ve belleğin doğası üzerine de baş döndürücü sorgulamalara götürür.

Jeanette Winterson, tarih ve gerçeklik, aşk ve cinsellik, yalan ve gerçek gibi kavramların algılanışı üzerinden oyunlar oynayarak ustalıkla kaleme aldığı Vişnenin Cinsiyeti’nde on iki prensesin hikâyesini anlatır; bu prensesler sonsuza kadar mutlu yaşamışlardır ama kocalarıyla değil…

Jeanette Winterson, İngiliz Kraliyet Onur Nişanı sahibi yazarın Tek Meyve Portakal Değildir, Tutku ve Vişne’nin Cinsiyeti de dahil on romanı, The World and Other Places adında bir öykü derlemesi, Art Objects ismiyle yayımlanmış toplu denemelerinin yanı sıra çocuk kitabı, senaryo ve gazete yazılarını da içeren pek çok eseri bulunmaktadır. Eserleriyle En İyi İlk Roman Dalı’nda Whitbread Ödülü’ne, John Lewellyn Rhys Ödülü’ne, E.M Forster Ödülü’ne ve Cannes Film Festivali’nde Gümüş Ödül’e layık görülmüştür.

edebiyathaber.net (9 Şubat 2015)

Yorum yapın