Hanzade Servi’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ağustos 22, 2018

Hanzade Servi’ye 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Yetişkinler için de yazdığım şeyler var aslında. Ama seçim yapmam gerekirse, çocuk edebiyatını tercih ederim. Bunun sebebi, çocuk ve ilk gençlik türünde yazdığım kitapların yetişkinleri de çok etkilemesi. Yani çocuk edebiyatı için yazdığımda, hem çocuklara hem yetişkinlere hitap edebiliyorum. Bu da kendimi yazar olarak daha mutlu hissetmemi sağlıyor. Çocuklara da bazen söylüyorum: Bu yaşınızda çok sevdiğiniz kitaplarımı, bir de büyüdükten sonra okuyun. Eminim ki çok daha farklı bir heyecanla, bambaşka ayrıntıları keşfedecek, daha da çok seveceksiniz.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Altı yaşında okuma yazmayı kendi kendime öğrendiğim günden beri sürekli okuyorum ve okuduğum ilk çocuk kitabını hatırlamama imkân yok. Ama çocukken defalarca okuduğum ve beni çok etkilemiş olan bir sürü kitaptan ikisini söyleyebilirim. Biri, İpek Ongun’un Mektup Arkadaşları.  İnternetsiz geçen çocukluğumda benim de mektup arkadaşlarım vardı ve o heyecanı en güzel anlatan kitaplardan biriydi. Bambaşka hayatlar yaşayan iki çocuğun mektuplarla gelişen dostluğu ve sonunda tanışmaları, beni çok etkilemişti. Ve Gülten Dayıoğlu’ndan Suna’nın Serçeleri, her okuduğumda çocuk yüreğimi heyecanla dolduran, bana dolu dolu hayaller kurduran bir kitaptı.

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Olmadı. Mizah tarzı bana yakın olan yazarları severim ve müthiş bir kitaba denk geldiğimde hissettiklerim yazar değil, okur Hanzade’ye aittir. Bütün kitaplarını okumak isteyeceğim bir yazar bulmak, beni çok mutlu eder.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Çok fazla çocuk ve ilk gençlik kitabı okuyorum. Ama bu soruda, geçenlerde tesadüfen rastladığım bir okul öncesi kitaptan bahsedeceğim. Markette gezerken ‘Bu kitap benim köpeğimi yedi’ isimli bir kitaba rastladım ve ismi ilgimi çektiği için, ayaküstü bir dakika içinde hemen okudum ve o kadar sevdim ki, koleksiyonumda olması için aldım. (Yazarı Richard Byrne.) Aynı keyfi daha önce Lane Smith’in ‘Bu bir kitap’ında da yaşamıştım. Bir yetişkine, kitapçıda okuyup bitirdiği halde sırf canı sıkıldığında tekrar tekrar açıp bakmak ve koleksiyonuna katmak için kendini aldıracak türde okul öncesi kitapları gerçekten seviyorum. Hem çocuklar için hem de hayat koşuşturmacasının içinde biraz soluklanmaya ihtiyaç duyan ruhlarımız için böyle eğlenceli kitapları kaçırmamalıyız.

edebiyathaber.net (22 Ağustos 2018)

Yorum yapın