Hangi kız çocuğu imkansıza boyun eğmiş ki Nannerl eğecek?

Ocak 27, 2022

Hangi kız çocuğu imkansıza boyun eğmiş ki Nannerl eğecek?

Barbara Nickel’in “Mozart Kızı” adlı kitabı, Edip Sönmez çevirisiyle Dinozor Genç tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hangi kız çocuğu imkansıza boyun eğmiş ki Nannerl eğecek? Hem de üstesinden gelinecek her engel ve her “gizli kapaklı” çalışma yöntemi onun zihninde ve yüreğinde muhteşem bir senfoniye dönüşüyorsa! 

18. yüzyıl Avrupası’nda aristokrasi tüm “asaletiyle” salınıyordu. Salınırken de hayretler içerisindeydi: Zira safi yetenek, “deli” bir çocuk saraylarda konser veriyor, dinleyenlerin aklını başından alıyordu. Bu minik deha çocuk haliyle bir yüzyıla notalarını kazırken onun küçük kız kardeşi de nota eskizleri ve gölgeler arasında unutturuluyordu. Küçük kız kardeşin işi zor doğrusu; hem onu görmezden gelen toplumda kendini görünür kılacak hem de kardeşinin müzikal yeteneğinin gölgesinden sıyrılarak kendi özgün melodisini duyuracak!

Küçük kız kardeş Nannerl Mozart’ın 12. yaş günü dileği ünlü bir bestekâr olmaktır. Kardeşi Wolfgang’la beraber 18. yüzyıl Avrupası’nda şehir şehir gezerek çeşitli konserler veren Nannerl, aslında bir bakıma yeteneğini kanıtlamıştır. İki kardeş çokönemli etkinliklerde kral ve kraliçeler için konserler vererek kendilerinden başarıylasöz ettirmiştir. 

Ancak iki yetenekli kardeş müziğe ne kadar ilgiliyse, anne ve babaları da Nannerl’inyeteneğini kaale almamaya ilgilidir. Zira babası onu bir besteci olarak görmekistemez,

annesinin tek derdiyse kızının bir besteciden ziyade “hanımefendi” olmasıdır. Tüm bunların üstüne bir de Wolfgang’in ihtişamlı gölgesi düşer ve her şey zorlaşır. 

Zor, evet; fakat imkansız değil. Hangi kız çocuğu imkansıza boyun eğmiş ki Nannerl eğecek? Hem de üstesinden gelinecek her engel ve her “gizli kapaklı” çalışmayöntemi onun zihninde ve yüreğinde muhteşem bir senfoniye dönüşüyorsa! 

Yazar Hakkında 

Barbare Nickel, Ödüllü bir şair ve gençlere yönelik kitapların yazarı. Çalışmaları Kanada’da Genel Valilik Ödülü aday listesine alındı ve Sheila A. Egoff Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü kazandı. Son çıkan resimli kitabı A Boy Asked the Wind (Bir Çocuk Rüzgâra Sordu), Ruth ve Sylvia Schwartz Ödülü’ne aday oldu. Barbara, eşi veiki oğluyla birlikte Kanada’daki Yarrow köyünde yaşıyor. 

edebiyathaber.net (27 Ocak 2021)

Yorum yapın