Hakan Erdem’in tarih, tarihçilik, tarih yazımı alanlarında verdiği röportajlar

Ağustos 6, 2019

Hakan Erdem’in tarih, tarihçilik, tarih yazımı alanlarında verdiği röportajlar

Hakan Erdem’in “Sözden Kalanlar” adlı kitabı Timaş Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Tarihçi ses sanatçısı gibi sağda solda dolaşıp konser tadında konuşmaz, belgeyle, vesikayla konuşur.”

Sanki gizli bir elin müdahalesiyle toplumun tarih algısının bozulup darmadağın edildiğini ileri süren Hakan Erdem, millet olarak tarihi pek takmadığımızı ama aynı zamanda bir o kadar da tarihe takık olduğumuzu iddia ediyor. Kaleme aldığı kitaplarında tatlı tatlı anlatan masalcı tarihçileri, tarihi kutsallaştırırken kendileri de kutsallaşan “üstadlar”ı anlatan Erdem bu eserde yer alan röportajlarda, tarihsel metinlere eleştirel açıdan bakarak onlardan ne gibi sorular üretilebilceğini sorgulamaktadır. Yazar, bugüne kadar yazılan, anlatılan, bizlerin de zaman zaman dikkatini çeken kurgulanmış tarih metinleri üzerine eleştirel anlamda yapılmış en değerli eserlerden birisiyle tarihyazıcılığı alanına önemli bir katkı sunuyor. Böylece, tarih üzerine çalışmalar yapan ve yapacak olanlara etkili bir yol haritası çiziyor.

Bu Kitap Neden Önemli?

Son dönemlerde tarih geniş kitlelerin ilgisini çekmeye başladı. Böylece tarih yazımının başlıca soruları olan tarih nedir, tarihçi kimdir, tarihi doğru anlamanın yolları nelerdir gibi temel soruların cevaplarına daha fazla odaklanılıyor. Hakan Erdem, tarih ve tarih yazıcılığı alanında önemli çalışmalar ortaya koymuş bir isimdir. Özellikle, Tarih-Lenk isimli kitabı Türkiye’de türünün ilk örneklerinden biridir. Bu çalışmasıyla tarih metinlerinin yanlışlarını ortaya koymuştur. Sözden Kalanlar isimli bu eseriyle de kendisinin tarihe, tarihçilik mesleğine ve tarih yazımına dair görüşlerini içeren röportajlarını bir araya getirerek tarihe meraklı kitlelere ve tarih öğrencilerine önemli bir kaynak eser sunuyoruz.

Hakan Erdem Hakkında

Y. Hakan Erdem, Boğaziçi ve Oxford üniversitelerinde öğrenim gördü.1993-2002 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Akademik yaşamını halen Sabancı Üniversitesi’nde sürdürüyor. Yurtdışında 1996’da yayımlanan Slavery in the Ottoman Empire and its Demise adlı çalışması, Osmanlıda Köleliğin Sonu adıyla Kitap Yayınevi tarafından 2004’te yayımlandı. 2002’de Israel Gershoni ve Ursula Woköck ile Histories of the Modern Middle East ve 2006’da Israel Gershoni ve Amy Singer ile Middle East Historiographies adlı çalışmaları yayımladı. Erdem’in 2008’de Doğan Kitap’ça yayımlanan Tarih-Lenk adlı kitabı, bir tarih metinleri eleştirisi niteliği taşıyor. Erdem’in yine Doğan Kitap’ça 2012’de yayımlanan Torosyan’ın Acayip Hikâyesi adlı çalışması ise bir hatırat metninin ne kadar gerçek ve ne kadar kurmaca olduğunu sorguluyor. Erdem, şu sıralar Osmanlı İmparatorluğu’nda Afrikalılar, Yunan Bağımsızlık Savaşı’nın Osmanlı İmparatorluğu’nda algılanışı ve III. Selim ile II. Mahmud dönemlerinin önemli dönüşümleri gibi konularla ilgileniyor ve Karar gazetesinde haftalık tarih yazıları yazıyor. Ayrıca, Erdem’in Kitab-ı DuvduvaniUnomastica Alla Turca ve Zaman Çöktü adlı üç romanı bulunmaktadır.

Editörün Görüşü

Kitap, Türkiye’de tarih alanındaki en yetkin isimlerden biri olan Y. Hakan Erdem’in tarih, tarihçilik, tarih yazımı alanlarında verdiği röportajlardan oluşan ve okurlara bir tarih metodolojisi sunan değerli bir eser. Hem içeriği hem de yazarının kalitesiyle tarih okuyucusunun ilgisini çekecek mükemmel bir çalışma.

edebiyathaber.net (6 Ağustos 2019)

Yorum yapın