Gürsel Korat’a 6 soru | Can Öktemer

Ocak 11, 2019

Gürsel Korat’a 6 soru | Can Öktemer

Hazırlayan: Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Mahcubiyet ve Haysiyet. Dag Solstad. İnce ama yoğun bir roman. Bir Norveç Dili ve Edebiyatı öğretmeni Elias Rukla’nın sıradan, soluk yaşamı. Derin acısı: Aşkıyla delirdiği bir kadınla Eva’yla evli fakat o elbette Elias Rukla’ya aşık değil. Çok güçlü bir çatışma. Kitabın başında boşuna İbsen’ın Yaban Ördeği’yle uğraşmadığını anlıyorsunuz, okudukça.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

Şu özlü alıntı yapma, kitabı okumadan kitabın en özlü sözüyle Facebook çalımı atma çağına hizmet etmemeyim. Bundan beni mazur görün.

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Hepsi de olur.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Olmaz mı? Çok. Aleksi Zorba (Kazancakis) , Terra Nostra (Carlos Fuentes), Kırmızı Pazartesi (Marquez), Goriot Baba (Balzac), Budala (Dostoyevski) Anna Karenina (Tolstoy)  Gazap Üzümleri (Steinbeck)  Çanlar Kimin İçin Çalıyor (Hemingway) Aşk-ı Memnu (Halit Ziya) Benim Adım Kırmızı (Orhan Pamuk) Bereketli Topraklar Üzerinde (Orhan Kemal) İnce Memed (Yaşar Kemal) F. Kafka (Dava) Symposion (Platon) Gölgeye Övgü (Borges)

Daha geride beş yüz kadar daha var. Yeterli mi?

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Kurmacayla değil, incelemeyle başladım. Yazdıklarımı önce yakın çevremle paylaştım, paylaşırım hâlâ. Yarın Dergisi’nde yazdım ilk önce (1982-83 falan) Sonra Edebiyat Dostları’nda bu devam etti. Kurmaca yazmaya yirmi yedi yaşımda başladım. İlk romanım Ay Şarkısı ve ilk öykü kitabım Çizgili Sarı Defter bu yıllarda yazıldı. Fakat ilk basılan onlar olmadı, Zaman Yeli ilk basılan romanımdır ama ilk romanım değildir.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Evden başka yerde çalışamam. Gürültü sevmem. Belirli bir yazma alışkanlıklarından kasıt elle, daktiloyla yazmak gibi bir şeyse, hayır, bilgisayarda çalışırım.

edebiyathaber.net (11 Ocak 2019)

Yorum yapın