Güney Kore edebiyatının en önemli temsilcisinden şahane bir roman

Aralık 31, 2018

Güney Kore edebiyatının en önemli temsilcisinden şahane bir roman

Hwang Sok-yong’un Tanıdık Şeyler adlı romanı, S. Göksel Türközü çevirisiyle Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Seul’de, Güney Kore’nin bu ünlü metropolünün dışında, hakkında pek az kişinin fikir sahibi olduğu bir mahalle vardır: Çiçek Adası. Devasa bir çöplük olan bu mahallede, çöplüğün tam da içinde, kentin yoksulluğundan kaçmış ve burada çalışmaya başlamış insanlar yaşamaktadır.

Babasını devletin alıkoyduğu 14 yaşındaki Pörtlek ile annesi bu mahalleye taşınıp çöpleri ayrıştırıp toplayan ve tasnif ederek satan insanların arasına katılırlar. Belediyeye bağlı, kayıtlı bir iştir bu. Binlerce insanın yaşadığı bu mahallede, derme çatma, plastik vb. atıklardan yapılmış bir barakada yaşamaya başlarlar. Çöplerin arasındaki zorlu hayata alışmaya çalışan Pörtlek, saçları hastalık nedeniyle dökülüp kel kalmış küçük Saçkıran’la arkadaş olur.

Pörtlek, bir gece çöplüğün hemen dışında esrarengiz mavi ışıkları fark eder. O andan itibaren hayatı da değişmeye başlayacaktır.  Bu ışıklar, eskiden o mahallenin olduğu yerde yaşamış ailelerin ruhlarıdır. Tanıdık Şeyler, ekonomik ve sosyal değişimin yıkıcı etkileriyle baş etmeye çalışan bir kentte kapitalizmin artıklarını tasnif edenlerin yaşam mücadelesini gözler önüne seriyor.

“Hwang Sok-yong, Asya’nın en güçlü sesi.”

Kenzaburo Oe

Yazar Hakkında:

Hwang Sok-yong, 1943’te Çin’de doğdu. Ailesi 1945’te Kore’ye geri döndü. Dongguk Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gören yazar, Vietnam Savaşı’na katıldı. Yazarlığının yanında, ülkesinde insan hakları ve demokrasi savaşı verdi. Gönüllü sürgünle New York’ta ve Berlin’de yaşadı. 1993’te Seul’e döndüğünde hüküm giydi ve 1998’de özel afla salıverilinceye dek cezaevinde kaldı. Aralarında PEN ve Amnesty International’ın da olduğu pek çok kuruluş, serbest kalması için kampanyalar düzenledi. Eserlerinde sıklıkla yurtsuzluk temasını işleyen Hwang Sok-yong, hem güneyde hem de kuzeyde çok sevilmektedir. Seul’de yaşayan yazarın kitapları pek çok ulusal edebiyat ödülüne değer görülmüştür.

edebiyathaber.net (31 Aralık 2018)

Yorum yapın