Güney Afrikalı aktivist şair Peter Horn’dan “Ucuza Şiirler”

Eylül 11, 2023

Güney Afrikalı aktivist şair Peter Horn’dan “Ucuza Şiirler”

Peter Horn’un seçilmiş şiirleri Ersin Engin çevirisiyle “Ucuza Şiirler” başlığı altında Şiiri Özlüyorum Kitaplığı tarafından yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden 

Modern Güney Afrika şiirinin en önemli temsilcilerinden şair Peter Horn’un yayımlanmış yedi şiir kitabından Ersin Engin tarafından seçilen ve Türkçeye çevrilen kırk sekiz şiir “Ucuza Şiirler” başlığı altında, şair Fuat Çiftçi’nin editörlüğünü yaptığı Şiiri Özlüyorum Kitaplığı etiketiyle yayımlandı.

Kitapta yer alan şiirlerin pek çoğu 2021 ve 2022 yıllarında Varlık, Sözcükler ve Şiiri Özlüyorum dergilerinde okurla buluşmuştu.

1934 yılında günümüzde Çekya sınırları içinde yer alan Teplice’de doğan Horn, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ailesiyle birlikte henüz yirmili yaşlarının başında Güney Afrika’ya göç etti. Üniversite eğitimini Güney Afrika’da tamamlayan şair aynı zamanda Alman Dili ve Edebiyatı alanında profesör unvanı alarak Cape Town Üniversitesi’nde Bölüm Başkanı, Dekan ve Rektör Yardımcısı olarak görev aldı.

Mandela yönetimi öncesi Güney Afrika’nın ırksal ayrımcılığı savunan Apartheid rejimine karşı şiiri güçlü bir silah olarak kullanarak mücadele etmiş; ölümle, sınır dışı edilmekle ve görevden alınmalarla tehdit edilmiş; bunların yanında yazdığı pek çok kitap Apartheid yönetimi tarafından yasaklanmış devrimci ve aktivist şair 2019 yılında aramızdan ayrıldı.

Birçok ödüle de layık görülen Peter Horn’un aldığı ödüllerden en önemlileri 1993 yılında aldığı Alex La Guma / Bessie Head Ödülü ve 2000 yılında aldığı Charles Herman Bosman Ödülü sayılabilir. 

Arka Kapaktan

Şiirler? Şiir ister misiniz? Şiirlerimiz var!

Sizi düşlere salacak şiirler

ülkenizi yönetenler çok meşgulken. 

Sizi uykulara sürükleyecek şiirler

onlar tanklarını ve silahlarını denerken. 

edebiyathaber.net (11 Eylül 2023)

Yorum yapın