Diyarbakır’da ‘Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’ 23 Eylül’de başlıyor

Eylül 11, 2023

Diyarbakır’da ‘Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’ 23 Eylül’de başlıyor

MED-DER ve Kürt Edebiyatçılar Derneği, Kürt edebiyatının gelişmesi için 23 Eylül’de “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” başlatıyor.

ezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER) ile Kürt Edebiyatçılar Derneği, 23 Eylül’de “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” gerçekleştirecek. 21 Eylül’e kadar başvuruların yapılabileceği atölyede, 6 hafta Kürtçe yaratıcı yazarlık eğitimi verilecek.

İlki Diyarbakır’da yapılacak olan atölye, daha sonra Batman, Mardin ve Van’da devam edecek. Dilawer Zeraq, Şêxo Fîlîk, Yıldız Çakar, Lal Laleş, Sîdar Jîr ve Omer Dilsoz gibi tanınmış Kürt edebiyatçı ve yazarların katılacağı atölye ile Kürtçenin gelişmesi amaçlanıyor. 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, 30 kişi ile sınırlı olacak atölyeler, haftanın iki günü, iki saat olarak gerçekleştirilecek. Atölyenin sonunda ise katılımcılara “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi Katılım Belgesi” verilecek. 

ATÖLYENİN AMACI 

Atölyenin amacı ile ilgili başvuruda şu ifadeler yer aldı: “Yaratıcı yazarlık atölyesi, esasen yazarlığı öğretme çabasından ziyade, edebiyatın etkileyici ve dönüştürücü gücünden yola çıkmakta. Çalışma ve faaliyetlerinde kapsamlı bir perspektif ile ulusal bağlamı amaç edinmektir. Bu bağlamda, yaratıcı yazarlık atölyesi, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesini atölyenin dili olarak kabul etmekte ve pratiğinde, dünyanın dört bir tarafında yaygın ve kabul görmüş anlatım biçimlerinin estetik değerlerinin yanı sıra kültür eksenli ve dilin özgünlüğü üzerine kurulu anlatımın yaratımı için çabalamaktadır. Bu doğrultuda yaratıcı yazarlık atölyesi, ferdi ve kolektif hafızayı başat zemin olarak kabul etmekte ve ‘Her edebi yaratım, aynı zaman da ulusal hafızanın bir motifidir’ görüşü ile ‘kültürel hafıza’ için özel bir alan yaratma peşinde.” 

Atölye için başvurular buradan yapılabilir. 

Kaynak: GazeteDuvaR (11 Eylül 2023)

Yorum yapın