Gorgon Dergisi’nin 13. sayısı çıktı

Kasım 17, 2020

Gorgon Dergisi’nin 13. sayısı çıktı

Gorgon Dergisi’nin 13. sayısı yayımlandı.

Dergi Kasım sayısıyla birlikte üçüncü yılını kutluyor.

Bu sayının konuk yazarı “Maskelerle Yüzleşmenin Estetiği” yazısıyla İnönü Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğr. Gör. Necmi Karkın. Bugünlerde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline gelen maskelere sanatsal ve estetik açıdan yaklaşan yazı yeni sayıda.

“İnsanlık Tarihi” bölümünde ise üç yazı yer alıyor. İlk olarak Kübra Karaköz’un kaleme aldığı “Kaneš Kraliçesi” yazısı ile Yakın Doğu coğrafyasında anlatılan bir hikâyeye yer veriliyor. Joshua J. Mark’ın yazdığı ve Orçun Yılmaz’ın çevirdiği “Mithra” yazısıyla kimi anlatımlarda Zerdüştçülük ve Hristiyanlık ile ilişkilendirilen gizemli bir inanca yolculuk yapılıyor. Sonrasında ise Martı Esin Şemin “Anadolu’nun Motifleri: Türk Halı ve Kilim Sanatına Bir Bakış” yazısıyla yüzümüzü Anadolu’ya, kendi geleneksel el sanatlarımızdan olan dokumacılığa çeviriyor.

“Araştırma” bölümünde Arman Tekin “Sosyal Arkeoloji Kuramlarında Doğal Çevre Üzerine Düşünceler” yazısı ile arkeolojiye başka bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Çevrenin insan üzerindeki etkisini kuramsal bağlamda irdeleyen bu yazı okuyucusunu bekliyor.

“Kültür” bölümü bir öykü denemesi ile başlıyor. “Adam und Eva ya da Duvardan Sesler” öyküsüyle Lumen, bizi başka bir dünyaya götürüyor. Arkasından bilimkurgu öykü serisi İşgal VII yeniden sizlerle. Söyleşi bölümünde ise Doç. Dr. Minara Aliyeva Çınar ile “Ahıska Türkleri Üzerine” bir söyleşi gerçekleştirildi.

İnternet sitesinden de aktif olarak yayın hayatını sürdüren Gorgon Dergisi’nin bu sayısının yazı başlıkları şu şekilde:

Maskelerle Yüzleşmenin Estetiği – Necmi Karkın

Kaneš Kraliçesi – Kübra Karaköz

Mithra – Joshua J. Mark – Orçun Yılmaz

Anadolu’nun Motifleri: Türk Halı ve Kilim Sanatına Bir Bakış – Martı Esin Şemin

Sosyal Arkeoloji Kuramlarında Doğal Çevre Üzerine Düşünceler – Arman Tekin

Adam und Eva ya da Duvardan Sesler – Lumen

İşgal VII – Drake T. Wolfgang

“Ahıska Türkleri Üzerine” Söyleşi – Doç. Dr. Minara Aliyeva Çınar – Martı Esin Şemin

İletişim

http://gorgondergisi.com

Facebook

Instagram

Twitter

edebiyathaber.net (17 Kasım 2020)

Yorum yapın