Gezegenin yarını için: “Biyoçeşitlilik” çıktı

Ekim 14, 2021

Gezegenin yarını için: “Biyoçeşitlilik” çıktı

Carlo Petrini ve Stefano Mancuso’nun yazdığı “Biyoçeşitlilik”, Fatmagül Ezici çevirisiyle Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bugün insanlığın önünde dikilen en büyük beş problemi sıralarsak, şüphesiz biyoçeşitliliğin kaybı bunlardan birisidir!

Carlo Petrini kimdir?

Guardian gazetesi onu, gezegeni kurtaracak 50 kişiden biri olarak seçti. İtalyan gazeteci, aktivist, yaşam savunucusu. Dünya çapına yayılan Slow Food hareketinin kurucusu. Dört bir yandan gelen küçük tarla sahibi çiftçileri toplayan Terra Madre (Toprak Ana) etkinliğinin fikir babası ve düzenleyicisi. Kitapları onlarca dile çevrilen, yazıları paylaşım rekorları kıran büyük usta.

Stefano Mancuso kimdir?

İtalyan botanikçi, akademisyen ve fikir adamı. Türkçe’ye yine yayınevimiz tarafından kazandırılan Bitki Zekası kitabının eş yazarı, Bitki Devrimi kitabının yazarı. Bitkilere hak ettikleri saygıyı kazandırmak için didinen bir sevgi adamı. Bitkilerin örgütlenişini örnek alarak, yeni ve çok daha makul bir yaşamı kuracağımızı savunan bir idealist. Son çalışması mühendislerle birlikte Mars yüzeyinde kendi enerjisini üreterek hareket edip, Dünya’ya öğrendiklerini aktaracak bir robot yapmak.  

Yavaşlığa Övgü

Modern insan, hıza ve hızlı yaşama o kadar konsantre yaşıyor ki ritmini kaybetti. Bununla da kalmadı, bu aşırı hızlı hayatını gezegene dayatıyor. Oysa yaratıcı aylaklık, zihinsel hazırlık için bir ilk şarttır. 

Hayatın Gerçek Ekolojisi

Gıda üretim biçimimiz, bitki ve hayvan çeşitliliği üzerinde baskı kuruyor. Onları tek tip türlere indirgiyor. Sonuç, nesli tükenen sayılamayacak kadar çok bitki ve hayvan. Aramızdan sonsuza kadar ayrılıyorlar. Bu hayatın gerçek ekolojisi olamaz. 

Dünya Gezegeni Bitkilere Ait 

“Bitkilere temel hakları, anayasaya konularak verilmelidir. Dünya üzerinde tek bir tane hayvan kalmasa bile, gezegen yaşamaya devam eder. Ama bitkilerin tamamı yok olursa, hayvanlar ancak bir kaç gün yaşayabilir. Bu durumda çok açık ki bu gezegenin gerçek sahibi bitkilerdir.” 

Sonuç   

Petrini ve Mancuso ikilisi, ayrı ayrı yollardan yürüseler de önemli kavşaklarda buluşuyorlar. Bu iki zeki insana kulak verin. Sözlerini kulaktan kulağa taşıyın. Onların sözleri gezegenin yarını için. Sevgi dolu ve barışın çağrısı. Tam da her taraf yangın yerine dönmüşken, böyle bilgelerin yol göstericiliğine ihtiyacımız var.   

Carlo Petrini

Slow Food Derneğinin ve akımının kurucusu, yazar, gastronom, sosyolog ve aktivist. Roma’da bir McDonalds’ın açılışına tepki olarak başlayan Slow Food akımının hâlihazırda 80 binden fazla destekçisi bulunuyor. Türkçeye de çevrilen Terra Madre adlı eserin yazarı olan Petrini, tarımsal gıda endüstrisine karşı sade, sürdürülebilir ve ekolojik tarım uygulamalarını destekler. İngiliz Guardian gazetesi onu gezegeni kurtaracak olan 50 kişi arasında gösteriyor.

Stefano Mancuso

Botanikçi, akademisyen ve deneme yazarı. 2001’den bu yana Floransa Üniversitesinde profesör olarak görev alan Mancuso; ağaç yetiştiriciliği, bitki etolojisi ve nörobiyolojisi alanında çalışmalar yapıyor. Floransa’daki Uluslararası Bitki Nörobiyolojisi Laboratuvarının (LINV) yöneticisi ve Uluslararası Bitki Sinyalizasyon ve Davranış Topluluğu’nun kurucusudur. Kaleme aldığı Bitki Zekası ve Bitki Devrimi kitapları, çeşitli dillere çevrilmiş ve yayınlandığı ülkelerde ses getirmiştir. La Repubblica gazetesi onu hayatlarımızı değiştirecek yirmi kişi arasında gösteriyor.

Fatmagül Ezici

1985’te Adana’da doğdu. Tarsus Amerikan Koleji, Kaliforniya Rio Mesa High School ve Bilkent Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümünden mezun oldu. İstanbul’da çok uluslu şirketlerde ve farklı projelerde İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca dillerinde çevirmen olarak çalıştı. Farklı dillerden toplamda 23 eser çevirmiş, bunlardan birini İngilizce diline kazandırmıştır.

edebiyathaber.net (14 Ekim 2021)

Yorum yapın