“Geç Osmanlı’da İç Güvenlik ve Göç” semineri 30 Mart’ta

Mart 28, 2015

“Geç Osmanlı’da İç Güvenlik ve Göç” semineri 30 Mart’ta

ilkay-yilmazMSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Çarşamba Seminerleri’ne #kamusal teması ile devam ediyor, 30 Mart Çarşamba 11.00’de “Geç Osmanlı’da İç Güvenlik ve Göç/Coğrafi Hareketlilik Kontrolü” başlıklı sunuşu ile İlkay Yılmaz‘ı konuk ediyor.

İlkay Yılmaz İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır. “Serseri, Anarşist ve Fesadın Peşinde-Abdülhamid Dönemi Güvenlik Politikaları Ekseninde Mürur Tezkereleri, Pasaportlar ve Otel Kayıtları” adlı kitabı Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından basılmıştı. Antianarşizm, içgüvenlik, pasaportlar, devlet teorisi üzerine çeşitli çalışmaları bulunan Yılmaz’ın sunuşunun tanıtım metninden:

“19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu’nda II. Abdülhamid Dönemi (1876-1908), modern devlet aygıtının inşasında önemli bir dönüm noktası olarak ortaya çıkmaktadır. Bu dönemdeki güvenlik reformları modern devlet inşa sürecini anlatan örneklerden biridir. Politik elitlerin, temel olarak politik problemlere dayanan yeni tehdit algıları, onların ilgilerini sezonluk işçilere, yabancı işçilere ve gizli örgütlerin üyelerine yöneltmektedir. Bunların yanında hukuki ve idari güvenlik reformları Avrupa’daki anti-anarşist korkudan ve eylemle propagandaya karşı düzenlenen anti-anarşist düzenlemelerden etkilenmiştir. Özellikle İstanbul’un güvenliğinin sağlanması açısından toplumsal olaylar ekseninde yönetim zihniyetinin, devlet söyleminin ve pratiklerinin nasıl devamlılıklar içerdiği coğrafi hareketliliğin kontrolü ekseninde tartışılacaktır. Pasaport ve mürür tezkeresi (içpasaport) uygulamaları bu çerçevede hem seyahatlerin kontrolü hem de bazı grupların yaftlanması ile birlikte ele alınacaktır.”

edebiyathaber.net (28 Mart 2016)

Yorum yapın