Gary L. Francione – Anna Charlton’dan “Hayvan Haklarını Savunmak”

Nisan 19, 2024

Gary L. Francione – Anna Charlton’dan “Hayvan Haklarını Savunmak”

Gary L. Francione – Anna Charlton’ın “Hayvan Haklarını Savunmak Abolisyonist Veganın El Kitabı ” adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi tarafından Eda Çivaş çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yeni İnsan Yayınevi, Ekoloji Serisine, Gary L. Francione – Anna Charlton‘nin kaleme aldığı “Hayvan Haklarını Savunmak Abolisyonist Veganın El Kitabı ” başlıklı kitabı ekledi.

Şiddetin her türlüsün hüküm sürmeye devam ettiği bir çağda yaşıyoruz. Bu şiddetin en büyük mağdurları da hayvanlar. Her yıl milyonlarca hayvan; yiyecek, giyecek, ilaç, eğlence gibi amaçlarla öldürülüyor. Ancak hayvanların ahlaken bir değeri olduğunu ve onların da hissedebildiğini düşünüyorsak hayvan sömürüsünü sona erdirmek zorundayız.

Abolisyon, insanların köleliğini ve insan sömürüsünü nasıl reddediyorsak hayvanların da sömürülmesini reddetmemiz gerektiğini ifade eder.

Abolistyonistler, hayvan hakları hareketini bir sosyal adalet hareketi olarak görür; hayvan sömürüsünü daha insani hâle getirmeye değil, onu sonlandırmaya çalışır. Veganlığa da adaletle ilişkili bir mesele olarak yaklaşır. Onlar için veganlık, ahlaki bir gerekliliktir. Şiddeti reddederler ve veganlığı şiddetsiz bir yaşamın vazgeçilmez bir parçası sayarlar.

Bu kitap, Abolistyonist yaklaşımı sadece bir kuram olarak incelemek yerine aktivizm pratiklerine odaklanıyor; temel birtakım kavramları ele alarak hayvan hakları meselesine ilişkin kaygılarımızın pratik bir alanda nasıl karşılık bulabileceğini gösteriyor.

Kitap ana hatlarıyla iki kısımdan oluşuyor. İlk kısım “nasıl aktivizm” yapacağımız üzerine. İkinci kısım aktivizmin “ne olduğu” -aktivizmin temeli- üzerine ayrıntılı alt bölümlerin toplamından oluşuyor.

Gary L. Francione

Rutgers Üniversitesi Hukuk Fakültesi yönetim kurulu üyesidir ve aynı fakültenin Nicolas de B. Katzenbach Hukuk ve Felsefe Kürsüsünde ordinaryus profesör ünvanı ile ders vermektedir. Kendisi aynı zamanda Norwich, Norfolk Birleşik Krallık’ta East Anglia Üniversitesi Felsefe Kürsüsünün fahri profesörüdür.

Anna Charlton

Bir avukattır ve Rutgers Üniversitesi Hukuk Fakültesinde misafir öğretim üyesidir. Gary L. Francione ile kurdukları Rutgers Hayvan Hakları Kliniğinde eş yönetici olarak çalışmıştır.

edebiyathaber.net (19 Nisan 2024)

Yorum yapın