Yemek ve Kültür dergisinin 75. sayısı çıktı

Nisan 19, 2024

Yemek ve Kültür dergisinin 75. sayısı çıktı

Üç ayda bir yayımlanan Yemek ve Kültür dergisinin 75. sayısı çıktı.

Tanıtım bülteninden:

2005 yılından bu yana üç ayda bir yayımlanan Yemek ve Kültür dergisi 75. sayısına ulaştı. Bahar sayısında İmam Cici’nin karikatürü ve Tadımlık sunumundan sonra Enis Batur “Yemek haritası açmak” başlıklı yazısında kişisel yemek duraklarını sıralıyor.

Müge İplikçi’nin “Su Böreği-1984” başlıklı hikâyesi ve Gülten Akın’ın “Sardunya” şiiri derginin edebiyat konularını oluşturuyor. “Geçmişin Tadı” bölümünün bu sayıdaki başlığı: “Konya çevresinde beslenme meseleleri”.

Massimo Montanari UNESCO’nun “kültürel ve somut olmayan mirasın temsili listesi”ne giren İtalyan mutfağına dair ayrıntıları sunarken Yavuz Köse en eski Ermeni harfli Türkçe matbu yemek kitabı Yemek ve Hamur İşleri Tertibi 1861 üzerine bir yazı kaleme alıyor. Bahar Gürsel Kore yemeği kimchi’yle ilgili her tür bilgiyi sunarken Musa Dağdeviren unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif veriyor.

Gökhan Akçura yazarlarımızın hafızalardan kalanlarla geçmişten bugüne sandviçin hikâyesini anlatırken Alp Türkmenoğlu İstanbul’da Mütareke Dönemi’ne Ait İki Yemek Kitabı’nın tanıtımını yapıyor.  Zeliha Özkan ise gastronominin şatafatlı dünyasında dolanan, varsıllıkla yoksulluğun keskin sınırlarını belirleyen “Délicieux” filminin eleştirisini sunuyor okurların ilgisine.

Yemek ve Kültür’ün 75. sayısı baharı iki söyleşiyle karşılıyor. Levent Kazak, “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?” filminin ekseninde Ezel Akay ile yaptığı eğlenceli söyleşide setlerdeki yemek dünyasına, zamanında yaşanan zorluklara, geçmişten bugüne alınan yola, kazanımlara değinirken Pelin Özer, Salt Beyoğlu’nda “Üç iç Denizin Ülkesi” başlıklı sergisi açılan Handan Börüteçene ile hem kişisel yemek tarihi hem de arkeolojik alanda derin bir kazı yapıyor. “Bellek Kasaları” açılırken geçmişten bugüne beslenme kültürüne dair önemli ayrıntılar anlatıyor Börüteçene.

Süleyman Bulut’un Çimdik ve Bilmece Mutfağı köşeleri, Tarama Sözlüğü’nden yemek kültürüyle ilgili sözcüklerden yapılan taramayla başlatılan A-Ç bölümü, Hakan Tüzün Şengün, Muhammet Şengöz’ün çizimleri ve Elifsu Dağdeviren ile Nurgül Polat’ın fotoğraflarıyla Yemek ve Kültür’ün 75. sayısı yine uzun soluklu bir okuma ve görsel şölen vadediyor.  

edebiyathaber.net (19 Nisan 2024)

Yorum yapın