Fransa’da ödül aldı ama kitabı Türkçede yok!

Kasım 26, 2014

Fransa’da ödül aldı ama kitabı Türkçede yok!

sema-kılıçkaya2-750x400Fransa’da her yıl verilen “Seligmann Edebiyat Ödülü”nü bu yıl Türk yazar Sema Kılıçkaya kazandı.

Sorbonne Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Paris Üniversiteleri Yüksek Konseyi’nin 2003 yılından bu yana “ırkçılığa karşı” verdiği ödüle, “Köksüz Krallık” (Le Royaume Sans Racines) kitabı ile Sema Kılıçkaya’nın layık görüldüğü duyuruldu.

Akademisyen, yazar, siyasetçilerden oluşan jüri üyeleri arasında eski Fransız bakan Yvette Roudy ve Pierre Joxe’un yanı sıra eski Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe de bulunuyor.

Paris Üniversiteleri Yüksek Konseyi ve Akademi Başkanı François Weil, yazar Kılıçkaya’ya gönderdiği mektupta, “Yazarın Fransızcayı kullanmadaki yeteneğinin, özellikle yazım dilinin, şiirsel tarzının, ırkçılığa karşı oluşunun ve pozitif bakış açısının ödülün aradığı özelliklerle çok iyi örtüştüğünü gören jüri üyeleri 2014 Seligmann Ödülü’nü Sema Kılıçkaya’ya verdi” ifadesini kullandı.

Kılıçkaya’ya ödülü 5 Şubat’ta Sorbonne Üniversitesi’nde düzenlenecek törenle sunulacak.

Antakya’da 1968 yılında doğan, 4 yaşında Fransa’ya ailesi ile göç eden Kılıçkaya, romanlarını Fransızca yazıyor. İngilizce öğretmenliği yapan yazarın 2004 yılında “Anadolu”, 2009 yılında  “Kumruların Türküsü” (Le chant des tourterelles) adlı kitapları yayımlanmıştı.

Kılıçkaya, geçen hafta Fransa’daki Bretonya Yazarlar Birliği tarafından da “en iyi yazar” ödülüne layık görülmüştü. Kitapları henüz Türkçeye çevrilmeyen Kılıçkaya’nın, Fransızca yazdığı yeni romanı şubat ayında piyasaya çıkacak.

edebiyathaber.net (26 Kasım 2014)

Yorum yapın