Frankenstein yeniden masaya yatırılıyor: “Babam Sağolsun”

Şubat 5, 2018

Frankenstein yeniden masaya yatırılıyor: “Babam Sağolsun”

Özgür Çiçek ve Irmak Ertuna Howison’un “Babam Sağolsun: Frankenstein 200 yaşında” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ünlü İngiliz yazar Jane Austen’ın 200. yıl dönümünde yazdıkları Jane Austen ve Adab-ı Muaşeret kitabının ardından, yeni bir projeyle klavyelerinin başına geçen Özgür Çiçek ve Irmak Ertuna Howison bu sefer bilimkurgu türünün ilk örneklerinden Frankenstein romanını masaya yatırıyorlar.

Ocak 2018’de 200. basım yılını kutlayan Mary Shelley’nin bu kült romanını enine boyuna tartışırken, hem Doktor Frankenstein’ın yaratma hırsına hem de dünyaya gözlerini açar açmaz yaratıcısı tarafından terkedilen canavarın hayal kırıklığına dokunmaya çalışıyorlar.

Doktor Frankenstein’ı ölü beden parçalarından insan yaratma fikrine iten neydi? Frankenstein terkettiği korkunç evladına neden bir kadın yaratmamıştı? Canavar intikamını nasıl alacaktı? Bu roman fikri on sekiz yaşındaki Mary Shelley’nin aklına nasıl gelmişti? Frankenstein’ı Romantik unsurlarıyla tartışmanın yanı sıra, Taht Oyunları dizisinden Seinfeld’e, Maymunlar Cehennemi’nden Yıldız Savaşları’na, Gulyabani’den acıların çocuğu Küçük Emrah’a kadar birçok farklı bağlamla ilişkilendiriyorlar.

Babam Sağolsun kitabının yazım sürecinde Irmak Amerika’da Ohio’yken Özgür de Almanya’da Berlin’deydi. Bir kez bile yan yana gelmediler ancak teknolojinin sağladığı imkânlarla internet üzerinden birlikte bu incelemeyi yazdılar. Bir yandan da araştırmalarını Açık Radyo’da kitap ile aynı isimdeki Babam Sağolsun programıyla dinleyicileriyle paylaşmaya devam ediyorlar.  

Yazarlar Hakkında: 

Özgür Çiçek

Özgür Çiçek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nde tamamladı. Doktora eğitimini ise Amerika’da Binghamton Üniversitesi’nde, Felsefe ve Kültür Bölümü’nde bitirdi. Açık Radyo’da Irmak Ertuna-Howison ile birlikte edebiyat ve sinema programları hazırlayıp sundu. Özgür Çiçek halen Boğaziçi Üniversitesi ve Işık Üniversitesi’nde edebiyat ve sinema dersleri vermeye devam ediyor. Araştırma yaptığı alanlar kısaca ulusal ve ulusaşırı sinema, belgesel sinema ve hafıza çalışmaları, sinema- edebiyat ilişkisi ve uyarlamalar.

Irmak Ertuna Howison

Irmak Ertuna Howison 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden lisans, 2010 yılında da Binghamton Üniversitesi (SUNY) Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden doktora derecesini aldı. Amerika ve Türkiye’de üniversitelerin lisans ve yüksek lisans programlarında edebiyat ve sinema dersleri verdi. Kadın polisiye yazarlar, fantastik edebiyat ve Türk edebiyatının farklı unsurlarına dair çeşitli makaleleri uluslararası akademik dergilerde yayınlandı. Çeşitli akademik ve popüler kitap çevirilerinin yanı sıra Cumhuriyet gazetesinin haftalık kitap ekine özellikle polisiye türünde cinsiyet politikaları konularında yazmaya devam ediyor. Açık Radyo’da Özgür Çiçek’le beraber dört sezon edebiyatla ilgili program hazırladı.

edebiyathaber.net (5 Şubat 2018)

Yorum yapın