Fosillerin gizemi ve jeolojinin büyüsüne dair coşku dolu bir kitap

Nisan 4, 2024

Fosillerin gizemi ve jeolojinin büyüsüne dair coşku dolu bir kitap

Alex Nogués’in yazdığı Miren Asiain Lora’nın resimliği Dağın Tepesindeki Bir Milyon İstiridye adlı kitabı Can Çocuk Yayınları tarafından Emrah İmre çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Jeolojiye ilgi çekici bir giriş niteliği taşıyan Dağın Tepesindeki Bir Milyon İstiridye, okurları soru sormaya, eleştirel düşünmeye ve yeryüzüne dair daha çok şey öğrenmeye teşvik edecek.

Yaklaşın ve şu taşlara bir bakın! Bunlar hiç de göründüğü gibi sıradan taşlar değil. Bunlar fosilleşmiş yüzlerce, binlerce, milyonlarca deniz canlısı.
Peki nasıl oldu da bir milyon istiridye kendini bir dağın tepesinde buldu dersiniz?

Aylaklar Kumsalı’nın sevilen yazarı, jeolog Alex Nogués’in kaleme aldığı bu merak uyandıran yolculuk, okurlara denizlerin, yeryüzü katmanlarının ve tektonik levhaların hareketleri konusunda rehberlik ediyor.

 
İklim değişikliği diye bir şey duydun mu? Kuzey Kutbu’ndaki buzullar eriyor. Buzulların tamamı erirse ne olur? Deniz dünyadaki kıyı kesimlerinin büyük bölümünü işgal eder. 85 milyon yıl boyunca deniz yüzlerce, binlerce kez yükseldi ve alçaldı, her seferinde geride katmanlar dolusu çökelti bıraktı. Katmanların hep üst üste olmasının, renklerinin kırmızıdan griye, griden kırmızıya değişmesinin sebeplerinden biri de bu.

Alex Nogués 1976 yılında Barselona’da doğdu. Doğduktan on sekiz yıl sonra kayaların dilinin çekimine kapılarak jeoloji okudu. Önce paleontoloji, sonraysa yeraltı suları konusunda uzmanlaştı. Fikirlerini kitaplara, çizgiromanlara ve dergilere dönüştürmeyi arzulayan Nogues, Bisbal d’Empordà şehrinde yaşıyor; evinin küçük bahçesinde, ormanlarda, kırlarda ve denizin kıyısında gözlemler yapıyor, hayaller kuruyor ve yazıyor.

edebiyathaber.net (4 Nisan 2024)

Yorum yapın