Firdevs Ev’e 6 soru | Can Öktemer

Şubat 11, 2022

Firdevs Ev’e 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Henüz bitirmedim ama şu sıra Başar Başarır’ın Dolunay İki Gece Sürer kitabını okuyorum. Niye hepimiz işi gücü bırakıp onu konuşmuyoruz merak ediyorum bazen. Türkçeyi çok iyi kullanan bir yazar, kaleminden öğrenilecek çok şey var. Zihnimin çok dağınık olduğu bir dönemdeyim –pandeminin ara ara uğrayan o “okuduğunu zor anlama” evresi– buna rağmen cümleleri başka hiçbir şeye aklımın kaçamayacağı şekilde beni kurguda tutuyor.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

Benim aklımda kitapların belli cümleleri değil de bıraktığı his kalıyor daha çok. Bu kitabın en yoğun etkisi, benim de çok fazla vakit geçirdiğim mekânlardan olan üniversite kulüp odalarını ve beraberinde gelen sonsuz ihtimalleri, dostlukları oradaymışım gibi capcanlı hatırlatabilmesiydi.

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Yayınevlerinin kendi sayfalarını takip ediyorum genelde. Ayrıca çoğunlukla çeviri, editörlük yapan, iyi okurlarla dolu bir arkadaş çevrem var, hiç peşlerini bırakmıyorum; işim iyice kolay olsun diye biriyle evlendim hatta! Berkan M. Şimşek, bu kitabı seversin, dediği anda elimdekini yarım bırakıp önerdiğine geçecek kadar güveniyorum okuma zevkine. Sevdiği kitapları genelde kendine saklar, çok şanslıyım.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Çok! Camilla Grudova’nın The Doll’s Alphabet’ini yazmak isterdim. Tek bir öyküsünü bile… Marlen Haushofer’ın Duvar kitabı, tam denemek isteyeceğim sade yoğunluğu çok iyi taşıyan bir kitap. Discovering Scarfolk’ubambaşka bir açıdan kendim yazmayı isterdim. Hepsini söylemeyeyim, çok fazlalar. 

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

İlk öykülerimi ilkokulda sınıf öğretmenime, devamını ise kompozisyon derslerimizi veren Türkçe öğretmenimiz Levent Bey’e ve onunla birlikte tüm sınıfa okudum. “Belki ileride bir gün Firdevs’in bir kitabını da okuruz” demişti bir gün sınıfta. Bu röportaj bir yerlerde karşısına çıkarsa yolum onunla kesiştiği için minnettar olduğumu bilmesini isterim. 

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Ne yazdığıma göre değişir ama defterde, daktiloda ve bilgisayarda eşit vakit geçirmeye çalışıyorum. Genelde deftere ilk notlar alındıktan sonra daktilo, metnin kemiğini çıkarmama, hataları işaretlememe yardımcı oluyor, asıl metin ise bu işlemden sonra bilgisayarda akıyor. İlk iki süreç, kontrolsüz ilerlemesi genelde korkutucu olan bilgisayar faslını rahatlatan, korkuyu parçalara bölüp küçültmeye yardımcı olan süreçler.

edebiyathaber.net (11 Şubat 2022)

Yorum yapın