Filiz Gündoğan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Nisan 27, 2022

Filiz Gündoğan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Aslında hem çocuklar hem de kendim için yazıyorum. Çocuklar için yazıyorum çünkü edebiyatın çocukların gelişim sürecindeki katkı sağladığı güce inanıyorum. Ben de elimi taşın altına koymak istiyorum. Yazdığım bir cümlenin bile çocuğun okumaya olan ilgisini çekme düşüncesi bana huzur veriyor. Kendim için yazıyorum çünkü fiziki büyüme bir noktada nihayetlense de ruhsal olarak büyümenin ve olgunlaşmanın hayat boyu devam ettiğine inanıyorum. Bu yolculukta en güvendiğim kişi olan içimdeki çocukla el el yürümenin, bildiğim en iyi yöntemi, çocuklar için yazmak.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Okuduğum ilk çocuk kitabı  “Pinokyo” idi. O yaşımda hissetiklerimi,  aklımdan geçenleri hala hatırlıyorum. “Pinokyo canlı olsaydı yalan söylemezdi,  onu kandıranlara inanmazdı. Onun bir suçu yok. O iyi bir çocuk, tahtadan yapılmış olsa da” diye mırıldanıyordu zihnim sayfaları çevirirken. Kitabın başından sonuna kadar iç sesim susmadı: “Çadıra girme Pinokyo, Kurnaz Tilki ve Paragöz Kedi’ye inanma ne olur. Lütfen balinanın midesinde birkaç gün daha kalın. Kötü adamlar uzaklaşana kadar çıkmayın.” diyor ve Pinokyo’nun beni duymasını umut ediyordum. İyilik Perisine kızmıştım. Sihirli değneğini neden Pinokyo’yu canlı bir çocuk yapmak için kullanmıyor diye.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Ben yazsaydım değil de iyi ki yazılmış diyorum. Susan Kreller’in “Mavi Kulübe” adlı romanını okuduğumda umarım bir gün ben de böyle zor bir konuyu bu yazar gibi ustalıkla yazabilirim diye içimden geçirdim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son Christopher Edge’nin “Jamie Drake Denklemi” adlı kitabını okudum. Babası Dünya’nın yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışan bir çocuğun macerasını anlatan bu romanı heyecan ve merakla okudum. Matematik, fizik, evrenin denklemi gibi konuların geçtiği hikâyenin, kitabın kapağını kapadığımda kalbime iyi geldiğini hissettim. Sayısal derslerle arası iyi olmayan çocukların bile bu kitabı keyifle okuyacağına inanıyorum.

edebiyathaber.net (27 Nisan 2022)

Yorum yapın