Feyza Akbulut Öner’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 27, 2021

Feyza Akbulut Öner’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Çocukluğun belirlenmiş bir zaman aralığında yaşanılacağına, üstelik yitip gideceğine hiçbir zaman inanmadım. İnsan, bu dünyada hep çocuk bana göre. İster acemiliğiyle, ister neşesiyle, ister kırılganlığıyla, ister şaşırabilen haliyle, ister korkup pusan ya da cesurca savaştığı haliyle olsun kime baktıysam hep bir çocuğa denk geldim. 

Yazıyla yolculuğum öyküyle süregeldi.  Orada da çocuk/çocukluk zemininde kalem oynattım çoğunlukla. Düşkapan ve Hayat Ağacı /KÖK adlı romanım Hayat Ağacı’nın çocuklarına yani bu gezegende nefes alan herkese çağrıda bulunur.  Ne yazarsam yazayım çocuklar hep benimle açıkçası. Onlar benim kahramanım ve yaşamdaki rehberim. Sanırım bu yüzden onlar için yazıyorum.

  1.  Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk çocuk kitabını anımsamıyorum. Hafızamda yer eden Jonathan Swift’in Gulliver’in Gezileri kitabı ama. Bugünden bakınca bir düzen eleştirisi olsa da o zamanlar bende en çok empati çabası yarattığını fark ediyorum. Mutfaktaki en büyük kaşıkla yemek yemek, babamın ayakkabılarıyla yürümek, annemin elbiseleriyle gezmek gibi denemelerde bulunduğumu çok iyi hatırlıyorum.

       3.  Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Olmaz olur mu, çokça demişimdir. Alice Harikalar Diyarında ilk aklıma gelen. Çünkü Lewis Carroll benim arka bahçemi anlatmıştı sanki. Tavşanım, ördeklerim, köpeğim, kumrularım, kediler ve davetsiz gelincik ile ben kendimi Alice yerine koyarak çok gün geçirdim. O yaşta bana bunu dedirttiği için kıymetlidir.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangi kitabı okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

İki çocuk annesi olarak çocuk kitaplarının hep hayatımda olması olağan. Fakat Feyza olarak her yaşta çocuk kitaplarını sevmem de şaşırtıcı değil. En azından benim için. Bugünlerde Sharon M. Draper’in İçimdeki Müzik kitabını okuyorum, henüz bitirmedim. Bir öğretmen olarak öncelikle meslektaşlarıma okumalarını tavsiye ederim. Melody’i herkesin tanımasını çok isterim. Hayata bir daha ve başka bir yerden bakmamızı söyleyen bir kitap İçimdeki Müzik.

edebiyathaber.net (27 Ekim 2021)

Yorum yapın