Fatma Peşemen Dirican’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 8, 2021

Fatma Peşemen Dirican’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuk sözcüğü bence sihirli bir sözcük. Ve dünyanın her tarafında böyle bu, çocuklar her dönemde, her yerde insana sadece insan olmayı anlatıyor. Onlara ait her bakışla, her duyguyla, çoğu zaman her düşünceyle…

Benim de yaşamımda sığınmayı sevdiğim en güzel liman, çocukluğum. Çocuklar için yazınca, içinizdeki çocuk daha da canlanıyor. Çocuk oluyorsunuz hem de zamanı aşarak, geçmişte, bugünde ve gelecekte…

Şimdi ulaştığım her çocukla çocukluğumun bir sürü çocuk arkadaşı da oluyor.  Bu yüzden çok şanslıyım, umarım çocukluğum hep böyle çocuklarla yaşamaya devam eder.

 2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Sevgili sınıf öğretmenim sayesinde okumaya başlamamdan itibaren sınıf kitaplığımızdan birçok kitap okudum ama ilkokul üçüncü sınıfta karne hediyesi olarak öğretmenimin hediye ettiği  “Oz Büyücüsü”nü tekrar tekrar okumuştum.  Hem öğretmenim hediye ettiği için hem de çok sevmiştim.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu 

Aklımdan tam olarak hiç böyle geçirmedim. Ama Küçük Prens, hep hayran olduğum başucu kitabım oldu.  Onun satırlarının herkese her zaman anlatacak çok şeyi var. Antoine de Saint-Exupery çocuk gözüyle öyle güzel anlatmış ki, hangi yaşta kaç kez okursanız okuyun, yine iz bırakacaktır.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Güzin Öztürk’ün Tumpa-Tumpa Sakın Kaybolma, bence günümüzdeki hiç doymayan tüketimi işlerken ortaya koyduğu o şahane bakış açısı, adeta sözcüklerle karikatür çizen diliyle, çocuklar için yazılmış çok başarılı bir ironidir. Kara mizahı çocuklara tadında gösteren eser, Emre Karacan’ın harika çizgileriyle de başarısını katlamıştır.

Ve Parmak Çocuk’tan çıkan Arda Demir’in Karasinekler ve Nota Partisi son zamanlarda okurken en çok eğlendiğim ve karasineklerin ‘fa ‘ notasıyla vızıldadığını öğrendiğimde çok şaşırdığım şahane bir kitap.  Azim ve iyi düşüncenin başarıyı eninde sonunda armağan edeceği mesajını, harika diliyle ve karasineklerle anlatıyor. Evren Savaş çizgileri ile yine ‘Olmaz bu kadar!  dedirtiyor.

edebiyathaber.net (8 Aralık 2021)

Yorum yapın